Daan Breeuwsma voor het eerst sinds 2008 niet naar EK shorttrack

Daan Breeuwsma afgelopen weekeinde tijdens het NK shorttrack in Thialf. Foto ANP/Vincent Jannink

Shorttracker Daan Breeuwsma is tot zijn eigen droefenis niet opgenomen in de EK-selectie voor het EK (22 t/m 24 januari) in de Poolse havenstad Gdansk.

De geroutineerde Boarnster - hij werd eind december 33 jaar - is gepasseerd ten faveure van de jonge talenten Friso Emons en Jens van ’t Wout.

Sjinkie Knegt gaat wel gewoon mee naar Polen. Ook zijn deelname was onzeker na een matig nationaal kampioenschap, afgelopen weekeinde in Thialf. Knegt doet in Polen mee aan het individuele toernooi en aan de relay. De twee andere startbewijzen voor het individuele toernooi zijn voor Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf.

Bij de vrouwen is Suzanne Schulting de vanzelfsprekende aanvoerster van de Oranje-ploeg. De Heerenveense krijgt in het individuele toernooi gezelschap van Xandra Velzeboer en Selma Poutsma. Voor de relay zijn behalve deze drie ook Georgie Dalrymple en Breeuwsma’s levenspartner Rianne de Vries geselecteerd.

,,In teloarstelling’’, zegt Breeuwsma in een eerste reactie op zijn gedwongen absentie. ,,Ik haw sûnt 2008 gjin Europeesk kampioenskip mist.’’

Breeuwsma kreeg het nieuws donderdagavond te horen van de bondscoach Jeroen Otter. Die legde hem uit dat vanwege het ontbreken van wereldbekerwedstrijden dit seizoen jonge gasten als Van ’t Wout Emons nu internationale ervaring op mogen doen tijdens het EK.

'Ik hear noch steeds by de bêste riders'

,,Ik begryp dat wol’’, aldus Breeuwsma, ,,mar ek wer net. In EK is wol in titeltoernoai. Ik hear noch steeds by de bêste riders, it Europeesk kampioenskip is fansels gjin testwedstryd. Boppedat bin ik yn foarm, dat ha ik sjen litten tidens it NK fan ôfrûne wykein.’’

De bondscoach vertrouwde hem wel toe dat wanneer er sprake was geweest van een WK-selectie Breeuwsma gewoon was meegegaan. Begin maart is het WK overigens in Dordrecht. ,,Ik lit de kop net hingje’’, laat Breeuwsma nog weten. ,, Mei it each op it WK moat der dus noch in skepke boppe op.’’

Nieuws

menu