Cruciale pass kroontje op middag bij Harkemase Boys

Het werk van ‘de 6’, de controleur op het middenveld, wordt niet altijd op waarde geschat. Bij deze: Gerald Postma was zaterdag uitblinker bij Harkemase Boys. Hij bekroonde zijn werk op fraaie wijze.

Gerald Postma, uitblinker bij Harkemase Boys, zet zijn voet eerder op de bal dan Jasper Waalkens van DOVO. Op de achtergrond Henny Bouius.

Gerald Postma, uitblinker bij Harkemase Boys, zet zijn voet eerder op de bal dan Jasper Waalkens van DOVO. Op de achtergrond Henny Bouius. FOTO HENK JAN DIJKS

Bij Harkemase Boys-DOVO staan nog 5 minuten op de klok, de stand is 1-1. Met een gelijkspel doet de thuisclub zichzelf te kort, al gebiedt de objectiviteit te melden dat de Veenendaalse ploeg vlak na rust een grote kans op 0-2 heeft gekregen. Die is op knappe wijze onschadelijk gemaakt door Boys-doelman Erick Jansema.

1-1 dus, met nog officieel 300 seconden te gaan. Centraal op het middenveld, even op de helft van DOVO, komt Gerald Postma in balbezit. Hij noemt zichzelf ‘de 6’ van de Boys, ook al speelt de uit Augustinusga afkomstige ‘stofzuiger’ met nummer 7 op zijn rug. Het nummer 6 wordt gedragen door Thomas Prinsen, ook al zo’n fijne middenvelder in de ploeg van de nieuwe trainer Jan Piet Bosma. Prinsen is de eerste helft te timide begonnen, maar toont na rust via onder andere een paar solo’s aan wat voor enorme waarde hij dit seizoen kan hebben voor de Boys.

De beslissende oprisping

Prinsen en Postma voelen elkaar goed aan. Ze zijn niet groot van stuk, maar beschikken wel over techniek en inzicht. Met nog een handvol minuten te spelen, lijkt de beslissende oprisping te moeten komen van eerstgenoemde, maar dat blijkt een onderschatting van de kwaliteiten van de 22-jarige Postma, opgegroeid bij ASC en oud-jeugdspeler van FC Groningen.

Zomaar ineens laat hij een steekpass van zijn rechtervoet vertrekken. Niet naar een van de flanken, maar dwars door het hart van de Veenendaalse afweer. Berwout Beimers komt daardoor ineens oog in oog te staan met doelman Jeroen Vrolijk. De fysiek sterke Beimers lijkt even te schrikken van Postma’s schitterende ingeving en kan niet meteen uithalen.

Zijn noodzakelijke passeerbeweging wordt echter ruw onderbroken. Hij gaat neer en arbiter Winkel wijst resoluut naar de stip. Mooi om te zien: Postma wordt door diverse ploeggenoten meteen gefeliciteerd met zijn pass, nog voordat de koele Jesse Renken de Boys op voorsprong schuift: 2-1.

Harkemase Boys speelt zich via 0-1 achter na 45 minuten naar een 3-1 overwinning. De tegentreffer was vroeg gevallen, na een overtreding van centrale verdediger Iloba Achuna bij een hoekschop. ,,Wat ik vervolgens erg goed vond, was dat wij de rust bewaarden’’, stelt Boys-trainer Bosma na afloop. ,,De ploeg bleef kalm en in zichzelf geloven.’’

Op voor een periodetitel

Dan moet je ook wat geluk hebben, zegt Bosma. De redding van Jansema was geen geluk, dat was klasse. Wat wel een beetje geluk was: na een uur zeilde een voorzet (na goed werk van Dennis van Duinen en Prinsen) over Henny Bouius heen, waarna de bal via een Veenendaals been alsnog voor de schietgrage voet van de Boys-captain rolde: 1-1.

Ook geen geluk: de pass van invaller Jari Slort op collega-invaller Kian Visser. Aan de afronding van de van Leovardia gekomen aanvaller mankeerde niets.

De bloemen waren na de tweede competitiezege van de Boys voor Prinsen. ,,Ik sis dy earlik dat my dat neat útmakket’’, aldus Postma. ,,Wy kinne it op it middenfjild goed mei elkoar fine. Lit my mar lekker yn dizze rol spylje. Punt nei efteren, baltsje ôfpakke, dueltsje oangean, wat passkes jaan, lekker sjouwe. Ik fermeitsje my wol.’’

Spelers als Postma vormen het broodnodige cement tussen de bouwstenen. ,,Ik bin in echte teamspiler en wol altiten winne’’, aldus ‘de 6’ met nummer 7, die aan zijn tweede seizoen op De Bosk is begonnen. ,,En witst: it giet net sa raar, mar it kin noch wol better. Mar dizze punten hawwe wy, prima. Lit ús mar foar in perioadetitel gean.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Harkemase Boys