Crispijn Ariëns slaat voor de tweede keer toe in de Alternatieve Elfstedentocht, Harm Visser derde, net als Merel Bosma bij de vrouwen

Crispijn Ariëns schreeuwt het uit na zijn winst in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

Crispijn Ariëns schreeuwt het uit na zijn winst in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee Foto: Neeke Smit

Crispijn Ariëns was de hele week op de Weissensee al de sterkste. Pas in de belangrijkste wedstrijd van het jaar werd dat ook in de uitslag duidelijk.

De man van Team Reggeborgh won woensdag de Alternatieve Elfstedentocht op het Oostenrijkse bergmeer door na 200 kilometer in de sprint Jordy Harink (Rouveen) en Harm Visser (De Westereen) te verslaan. Eerder won hij de Alternatieve Elfstedentocht al in 2017.

Eerder deze week zegevierde Ariëns zijn ploegmaat Gary Hekman al op het Open Nederlandse kampioenschap. En op nieuwjaarsdag sloeg Evert Hoolwerf toe op het NK marathonschaatsen op kunstijs, op de Amsterdamse Jaap Eden-baan. Het zijn de drie meest begeerde prijzen in het marathonschaatsen.

Ariëns was zo’n beetje de hele ochtend in achtervolging op een kopgroep waar twee Friezen deel van uitmaakten: Björn Bakker (Heerenveen) en Homme Jan de Groot (Hilaard). Die leiders werden pas in de slotronde ingerekend.

Bij de vrouwen zorgde Sharon Hendriks voor een stunt. De troef van A6.nl - de ploeg van Klasina Seinstra - won de eindsprint van de Heerenveense Merel Bosma (derde) en Roza Blokker (tweede).

Bijna leek Laura van Ramshorst voor een daverende verrassing te zorgen door voor de tweede achtereenvolgende keer de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te winnen. De laatste was in 2020, daarna ging de natuurijsweek in de Oostenrijk in de ban vanwege de coronapandemie. Van Ramshorst werd een kilometer voor de finish bijgehaald door het sprintende peloton.