Counterend SC Heerenveen verslaat ook Fortuna Sittard

Oliver Batista Meier maakte de openingstreffer. FOTO ANP/MARCEL VAN HOORN

Het balbezit voor Fortuna, de goals voor SC Heerenveen. De ploeg van Johnny Jansen counterde geweldig in Sittard en won met 1-3. Heerenveen is daardoor, na de 2-0 overwinning op Willem II vorige week, na twee duels nog zonder puntenverlies.

De pass van Joey Veerman was magistraal, de versnelling van Mitchell van Bergen conform verwachting, het terugleggen van Henk Veerman effectief. Oliver Batista Meier drukte vervolgens koeltjes af voor de openingstreffer van SC Heerenveen.

Feitelijk stond de 0-1 symbool voor de wedstrijd. Fortuna Sittard viel aan, voetbalde het eerste halfuur niet eens onaardig, maar liep met open ogen in het mes van de counter. Talloze keren sneed Heerenveen voor rust door de defensie van Fortuna, veelal met Joey Veerman als architect van de aanvallen.

Zo stond het na 34 minuten opeens 0-3 in Zuid-Limburg, dankzij treffers van Batista Meier, Joey Veerman (benutte strafschop nadat Batista Meier was gevloerd) en een snoeiharde knal Henk Veerman.

Niemand rekening mee gehouden

Het was een scenario waar nagenoeg niemand rekening mee had gehouden, in ieder geval niet bij Fortuna Sittard, dat zich dit seizoen ogenschijnlijk goed heeft versterkt. Bewezen eredivisiespelers als Ben Rienstra, Emil Hansson en Mats Seuntjens trokken deze zomer immers naar Sittard.

Wat dat betreft waren de verwachtingen van beide clubs aan de vooravond van het seizoen omgekeerd evenredig. Waar Fortuna voor het eerst niet bij de degradatiekandidaten hoorde, werkte Heerenveen een bijzonder moeizame oefencampagne af, met louter nederlagen tot gevolg.

Maar zie: na twee gewonnen competitiewedstrijden ziet de wereld er opeens heel anders uit. Cruciaal in het recente succes van Heerenveen is de komst van Batista Meier, Jan Paul Van Hecke – die tegen Fortuna debuteerde vanwege een enkelblessure bij Ibrahim Dresevic – en Pawel Bochniewicz. Stuk voor stuk directe aanwinsten voor de ploeg van Johnny Jansen, die dankzij een gedegen organisatie, soms een beetje geluk en vlijmscherp countervoetbal uit de eerste twee competitieduels de volle mep pakte.

Nieuws

menu