Corona slaat toe bij SC Cambuur, zelfs duel met Jong FC Utrecht in gevaar

Voorbeschouwing op de wedstrijd Cambuur tegen Jong FC Utrecht op vrijdag 25 september 2020.

Het coronavirus raakt SC Cambuur hard: twee vaste waarden – naar verluidt Robert Mühren en Erik Schouten – zitten in thuisquarantaine. Het is de vraag of het duel met Jong FC Utrecht doorgaat.

Cambuur maakte gisteren bekend dat twee spelers van het eerste elftal deze week thuis moeten blijven door een positieve test in huiselijke kring. Namen noemde de club niet. Duidelijk is echter dat, naast de ‘gewone’ geblesseerden, zowel aanvoerder Schouten als topscorer Mühren de afgelopen dagen ontbrak op de training. Uitgerekend twee sterkhouders dus. Van een positieve test is (nog) geen sprake.

Navraag leert echter dat er geen andere optie is voor de twee spelers dan thuisquarantaine, ook wel zelfisolatie genoemd. Dat is volgens geldende GGD-adviezen namelijk gewenst als iemand geldt als ‘nauw contact’ (langer dan vijftien minuten op minder dan anderhalve meter afstand van een besmet persoon). Dat is het geval in de huiselijke sfeer. Door thuis te blijven kan eventuele verdere verspreiding – mits ook besmet – worden voorkomen.

Trainer Henk de Jong wil niet ingaan op namen van de betrokken spelers. ,,Maar ze zitten thuis en zijn er sowieso niet bij tegen Jong Utrecht (morgenavond, red).”

De kans bestaat zelfs dat die wedstrijd geen doorgang vindt. Duels worden namelijk uitgesteld als een club in coronatijden minder dan dertien spelers beschikbaar heeft. En door alle perikelen rondom corona van afgelopen week bij Cambuur is een handvol positieve testen ineens niet ondenkbaar. De Jong: ,,We hebben nog maar vijftien man over, want er zijn ook blessures. De spoeling is dun.”

Normaliter zou een club de selectie kunnen aanvullen met spelers uit het Onder-21 team. Maar het coronavirus sloeg uitgerekend eerder deze week juist al binnen die ploeg toe. Een speler testte positief op corona, de rest van de groep kon daardoor niet trainen en spelen.

Het is niet voor het eerst dat Cambuur een dreun krijgt van het coronavirus. Eerst was er het door corona afgebroken seizoen waardoor promotie werd misgelopen. In de voorbereiding bleek vervolgens voor het eerst een speler besmet, de daarna gelukkig snel herstelde Calvin Mac-Intosch.

De ontwikkelingen van de laatste dagen kwamen daar nog bij. Het was sowieso al een slechte week voor de Leeuwarders. Sportief gezien begon dat met een moeizaam 2-2 gelijkspel bij TOP Oss. Vervolgens bleek maandag dat de uitgerekend wel in goede vorm verkerende Ragnar Oratmangoen drie tot vier weken uit de running is met een enkelblessure. Dinsdag kwam het nieuws over de Onder-21 en gisteren het nieuws over het thuiszittende duo.

Van blessureleed tot coronagevallen bij onder-21 en in de hoofdmacht; het zat Cambuur voetballend al tegen en nu ook nog meer op personeelsvlak. Vandaag zal blijken in hoeverre dat de keuzemogelijkheden voor De Jong en zijn staf nog verder raakt en of er überhaupt morgen gevoetbald wordt.

Nieuws

menu