Coach Orie: 'schaatsbubbel' in Heerenveen vrijwel zeker

Coach Orie: 'schaatsbubbel' in Heerenveen vrijwel zeker ANP

Het is volgens schaatscoach Jac Orie voor meer dan 90 procent zeker dat dit najaar de beoogde 'bubbel' in Heerenveen doorgaat.

,Maar in dat percentage zit natuurlijk ook wel een stukje hoop", gaf de voorman van Team Jumbo-Visma toe tijdens de ploegpresentatie in Thialf. "Ik hoop in elk geval dat we hier minimaal drie wereldbekers kunnen afwerken. Met of zonder publiek, dat is nog niet duidelijk, maar dat is verder niet aan ons. Dat laten we aan de 'knappe koppen' over."

Bubbelconcept

De internationale schaatsunie ISU schrapte eind augustus de eerste vier wereldbekers van het seizoen in Polen (13-15 november), Noorwegen (20-22 november), de Verenigde Staten (4-6 december) en Canada (11-13 december) vanwege de coronacrisis. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) en sportmarketingbureau House of Sports legden daarna snel een alternatief plan bij de ISU neer: een aantal weekeinden achter elkaar wereldbekerwedstrijden rijden in Heerenveen, in een bubbelconcept, waarin schaatsers, begeleiders en officials uit de internationale schaatswereld in een veilige en beschermde omgeving hun sport kunnen beoefenen.

Volgens plan

,,Als het goed is, komt er deze week duidelijkheid", zegt Orie. ,,Het zou echt geweldig zijn als het lukt met die bubbel. De wereldbeker is een belangrijk onderdeel in het schaatsen. We zijn een kijksport en we willen graag, ook voor onze sponsors, met onze prestaties in de belangstelling blijven. Uiteraard gaan we er alles doen dat iedereen zich aan de coronaregels houdt, want alleen dán kan alles volgens plan doorgaan."

Nieuws

menu