Clubarts Feyenoord: alles valt of staat met gedrag supporters

Clubarts Feyenoord: alles valt of staat met gedrag supporters ANP

Clubarts Casper van Eijck van Feyenoord hoopt met zijn onderzoek 'Krijg De Kuip weer vol!' aan te tonen dat de voetbalstadions best voller kunnen, mits iedereen zich houdt aan de afspraken. "Alles valt of staat met het gedrag van de supporters", zei Van Eijck bij de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen ADO Den Haag.

Van Eijck, die ook als chirurg werkt in het Erasmus MC, heeft het onderzoek samen met een virologe, de GGD, de gemeente Rotterdam, de TU Delft en de Wageningen Universiteit opgezet. Zondag was de eerste test. Het personeel van de club en het stadion kon zich vooraf vrijwillig laten testen. Bij de volgende thuiswedstrijd van Feyenoord, over twee weken tegen stadgenoot Sparta, kunnen ook de fans dat laten doen.

"De buisjes waren in 1,5 uur op, dat geeft wel aan hoe betrokken iedereen is", zegt Van Eijck. "We maken niet gebruik van de reguliere testcapaciteit die wordt gebruik voor mensen met symptomen van het coronavirus. Het duurt daarom iets langer tot de uitslag bekend is, maar de mensen horen dat nog steeds snel."

App

Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek is een app, waarin fans voor bezoek aan het stadion een aantal vragen moeten invullen. "We vragen ze of ze symptomen of klachten hebben die ook maar enigszins wijzen op een mogelijke besmetting. Is het antwoord 'ja', dan kan je je seizoenkaart beter even aan een ander geven. Zo niet, dan weten we dat ze in principe niet besmettelijk naar het stadion zijn gekomen. In de dagen na de wedstrijd gaan we de bezoekers ook volgen, om te onderzoeken of ze tijdens de wedstrijd wellicht besmet zijn geraakt. Er is een enorme variatie aan virussen en de immunologen in Erasmus kunnen heel goed identificeren welk virus iemand heeft en waar die is opgelopen."

Volgens Van Eijck worden door de autoriteiten soms beslissingen genomen zonder dat daar bewijs voor is. "Wij generen nu heel veel data, die de beleidsmakers 'tools' geven om beslissingen te nemen. Nu worden die soms genomen omdat mensen denken dat het zo moet, maar zonder bewijs."

Van Eijck denkt dat het kan, een volle Kuip zonder het risico op besmettingen. "We hopen aan te tonen dat een voetbalwedstrijd in de buitenlucht niet leidt tot meer besmettingen als iedereen zich normaal gedraagt. Kijk, als de GGD nu merkt dat er na een wedstrijd van Feyenoord veel meer besmettingen zijn, dan zit er niets anders op dan te zeggen: we gaan zonder publiek spelen of met een heel gereduceerd aantal. Maar ik denk dat je het stadion kan vullen als iedereen zich aan de afspraken en regels houdt."

Nieuws

menu