Christian Eriksen ineen gezakt, inmiddels weer wakker

'Christian Eriksen ademt en kan praten' ANP

De Deense voetballer Christian Eriksen is tijdens het EK-duel tussen Denemarken en Finland zaterdagavond in elkaar gezakt.

Het was bijna rust bij de wedstrijd tussen beide Scandinavische landen toen de oud-Ajacied in de hoek van het veld struikelde en plotseling in elkaar zakte. De spelers die er omheen stonden sloegen direct alarm, waarna scheidsrechter Mike Taylor direct affloot. De dokter van de Deense ploeg was er, net als de rest van de medische staf, snel bij om Eriksen te reanimeren.

De Deense voetbalbond communiceerde zo’n drie kwartier later, rond 19.30 uur, dat Eriksen in het ziekenhuis is (dat vlak bij het stadion ligt) en de middenvelder wakker is. De UEFA liet kort daarvoor al weten dat de Deen was gestabiliseerd.

„Ik weet niet heel veel, maar wel het goede”, zei zaakwaarnemer Martin Schoots bij de NPO. „Ik heb even contact gehad met zijn vader en hij zegt dat Christian ademt en kan praten, dat is het goede nieuws”, aldus Schoots. „Hij is bij bewustzijn, maar iedereen is in shock. Zijn vriendin is bij hem.”

Niet in beeld

De spelers van Denemarken gingen om het medische personeel heen staan, zodat de televisiecamera’s Eriksen niet in beeld konden nemen. Uit de gezichten van de spelers bleek de ernst van de situatie. Diverse ploeggenoten durfden niet te kijken. Een klein kwartier later werd de middenvelder, omgeven door doeken, de catacomben ingedragen. Ook de spelers en stafleden van zowel de Deense als de Finse selectie gingen van het veld.

De Europese voetbalbond verzocht het publiek op de plaatsen te blijven zitten. Rond 20.00 uur kwam het bericht in het stadion dat het naar omstandigheden goed ging met Eriksen, en dat beide elftallen de wedstrijd wilden hervatten. Dat is om 20.30 uur gebeurd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport