Cameraploeg Netflix strijkt neer in It Heidenskip: in 2022 documentaire over fierljeppen

Hoog bezoek woensdagavond in It Heidenskip. Een cameraploeg van Netflix was neergestreken in het voornaamste Friese fierljepdorp. Het leidde jammer genoeg niet tot de beste sprongen van het seizoen.

Ysbrand Galama staat in It Heidenskip een cameraploeg van Netflix te woord.

Ysbrand Galama staat in It Heidenskip een cameraploeg van Netflix te woord. Foto: Dijks Fotografie

Leuk hoor, een nieuwe jaargang van La Casa de Papel . Of een volgend deel van Undercover . Of alweer een kijkje in de keuken van het Britse koningshuis via The Crown . Vanaf 2022 draait het allemaal om fierljeppen. Of nog beter, om It Heidenskip, Frieslands voornaamste fierljepdorp.

Ysbrand Galama staat dan in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld basketballegende Michael Jordan, die voor een kijkcijferhit zorgde met zijn indrukwekkende The Last Dance . De Workumer is samen met clubgenote Marrit van der Wal de blikvanger in een documentaire over kleine, onbekende sporten op wie Netflix het oog heeft laten vallen.

De streamingdienst, met dagelijks miljoenen kijkers, was woensdag met groot materiaal uitgerukt naar It Heidenskip. Maandag was de zevenmansploeg al op de training geweest, dinsdag trokken ze met Galama het veld in en interviewden ze de oprichters van de roemruchte fierljepclub in It Heidenskip en woensdagavond legden ze de zonovergoten achtste wedstrijd van het coronaseizoen vast.

Onder de indruk van de aandacht?

De hoofdrolspelers in die documentaire leken woensdag toch een beetje onder de indruk van al die aandacht. Marrit van der Wal springt normaal veel verder dan 16,43 meter, zeker op haar thuisbaan. Het was nu genoeg voor de dagzege, voor Van der Wal alweer de zesde hoofdprijs van het ingekorte fierljepjaar. Ysbrand Galama haalde de finale niet eens: eerst sprong hij nat, daarna een armetierige 14,64 meter en tot slot raakte hij verdwaald. Met zijn laatste sprong belandde hij buiten de sector waardoor die ongeldig werd verklaard.

Het kwam Netflix misschien daarom goed uit dat zijn tweelingbroer Oane het wel eindelijk naar behoren deed. Voor de eerste keer dit seizoen belandde hij in de finale. Daarin speelde hij trouwens geen rol van betekenis met twee natsprongen.

Galama’s rivalen waren gisteravond wel op dreef hoewel niemand de magische grens van 21 meter slechtte. Daar baalde vooral dagwinnaar Nard Brandsma van. Hij kwam tot 20,12 meter. ,,Ik gean net foar de 20 meters’’, zei Brandsma. ,,Mar ja, it kin ek net altyd feest wêze. Dy winnende sprong fan hjoed wie gewoan in kwestje fan op safe ljeppe. Dy 21 meter, it hinget yn de loft, ik fiel it.’’

Tweede werd Sytse Bokma (19,96 meter), derde Bart Helmholt (19,70 meter).

Schijnwerpers, drones en camera’s op Galama

Maar nog even terug naar de hoofdrolspeler die een marginale rol speelde in zijn thuishaven. ,,It is net oars’’, zei Ysbrand Galama. Dat Netflix de schijnwerpers, drones en camera’s drie dagen aaneen op hem zette, vond hij wel amusant. ,,Se komme ek nei it FK’’, wist de klassementsleider, doelend op het voor Friesland hoogtepunt van het fierljepseizoen op 5 september.

Dinsdag had Galama de crew mee de weilanden mee ingetrokken. ,,Om te aaisykjen’’, zei hij. Hij wilde de documentairemakers duidelijk maken hoe fierljeppen is ontstaan. Hij wilde niet het standaardverhaal van slootjes springen en vooral een nat pak halen. ,,Fierljeppe is folle mear as dat.’’

Het fierljeppen is een onderdeel van de docu die over 30 verschillende vreemde sporten gaat, wereldwijd geportretteerd. Welke andere sporten dat zijn, wilde woensdagavond niemand van de streamingsdienst vertellen. ,,Maar het zijn uitersten’, aldus een woordvoerder.

Er werd Galama ook gevraagd naar Michael Jordan, met wie hij dus in 2022 zendtijd op Netflix gaat delen. ,,Man, man, wie dat mar in fierljepper west’’, zei Galama. ,,Ik ha The Last Dance ek sjoen, geweldich. Dy ôfsprong, dat atletysk fermogen fan dy man, prachtich.’’

De programmamakers zochten aan het eind van de avond Galama nog een keer op. ,,Jullie willen nu zeker een shot van een afdruipende atleet’’, lachte de grootheid. ,,Die kunnen jullie krijgen hoor. Zeg het maar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport