Cambuuricoon Johannes 'Hampie' Bakker op 88-jarige leeftijd overleden

Johannes Bakker, beter bekend als ‘Hampie’ Bakker, overleed dinsdag op 88-jarige leeftijd. Hij was al in de jaren vijftig als profvoetballer een vaste waarde van Cambuurs voorganger VV Leeuwarden en bleef tot voor kort in allerlei rollen actief voor Cambuur. De club verliest in hem een clubicoon.

Hampie Bakker anno 2019. Trots toont hij de affiche die hij 65 jaar geleden na de semi-interland in Osnabruck wist te bemachtigen.

Hampie Bakker anno 2019. Trots toont hij de affiche die hij 65 jaar geleden na de semi-interland in Osnabruck wist te bemachtigen.

Altijd een vriendelijk knikje als begroeting in het stadion. Altijd een ferme handdruk bij binnenkomst. En een grijns in de catacomben als er weer eens drie punten werden gepakt door ‘zijn jongens’.

Een grijns ook die vaak nog aanwezig was terwijl hij het arbitrale kwartet met een zo strak mogelijk in de plooi gehouden gezicht bedankte voor hun optreden. Bakker begeleidde ze rondom thuiswedstrijden in het verleden. Het was slechts een van de vele manieren waarop hij door de decennia heen bijdroeg aan de gastvrije, vriendelijke uitstraling van de club.

Dat deed hij overigens niet alleen met een grijns. Ook met een hem zo kenmerkende twinkeling in de ogen. Het had iets ondeugends, iets euforisch. Oprechte blijdschap, vrolijkheid. En straalde tegelijkertijd de trots uit voor Cambuur.

,,Ik ben blij. Zolang de jongens maar winnen, hè”, klonk het meermaals door de jaren heen in de catacomben. En wat te denken van zijn uitspraak nadat het in de eredivisie teruggekeerde Cambuur in februari 2014 rivaal SC Heerenveen versloeg in de Friese derby? ,,Hier praten we over vijftien jaar nog over. Hoewel: ikzelf natuurlijk niet meer.”

Het bleek, helaas, een vooruitziende blik. Hampie Bakker, met zijn vriendelijke en positieve uitstraling en zijn mooie anekdotes uit vervlogen tijden; hij zal node gemist worden door iedereen met een geelblauw hart.

Cambuur bezorgde hem overigens niet alleen maar geweldige herinneringen waar hij zelf aan bijdroeg vanaf de zijlijn. Nee, Cambuur zorgde ook voor het grootste sportieve leed uit zijn eigen actieve voetballoopbaan. Maar tijd heelt alle wonden.

Spijt

Op een steenworp afstand van het huidige Cambuurstadion groeide Bakker op in de Sontdwarsstraat. Zijn ouders waren fanatieke aanhangers van VV Leeuwarden en op zijn tiende verjaardag op 27 maart 1942 werd Bakker logischerwijs door zijn vader aangemeld als lid van de club. Zeven jaar later debuteerde hij in het eerste elftal, waarvoor hij uiteindelijk 495 officiële wedstrijden speelde.

Het was 1954 toen voetballers voortaan betaald mochten worden voor hun diensten. Hampie Bakker bleef werkzaam bij de sociale dienst van de gemeente. Een paar zakcenten waren welkom, maar getraind werd er nog gewoon ’s avonds.

Hij werd een fenomeen in het Leeuwarder voetbal en bleef dat. Toen Cambuur in 1964 werd opgericht als opvolger van vv Leeuwarden in het betaalde voetbal, kreeg ‘Hampie’ echter geen contract aangeboden van toenmalig manager Sietse Westra. Na lang twijfelen werd de destijds 32-jarige verdediger te oud bevonden. Vele jaren later betuigde Westra in de media spijt over dat besluit.

Geest leeft voort

Aan Bakkers clubliefde en inzet voor Cambuur deed het uiteindelijk niets af. In 2014 benoemde de club hem tot erelid. Hij wilde nog jarenlang genieten van de club, zei hij. ,,En 100 jaar worden.” In 2020 werd echter lymfeklierkanker vastgesteld, waarna diverse chemokuren volgden.

Het nieuwe Cambuur-uitshirt, in de kleuren van ‘zijn’ vv Leeuwarden, werd begin dit seizoen nog aan hem overhandigd. ,,Het doet me enorm goed dat de club het rood en wit heeft omarmd’’, klonk het trots.

Door het shirt leeft de geest van vv Leeuwarden voort.

Zoals ook de geest van Hampie Bakker voor altijd zal voortleven binnen Cambuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
In memoriam
Cambuur