Cambuur weer aan kop na winst in topper tegen De Graafschap

Giovanni Korte scoort de 0-2 voor Cambuur. FOTO HENK JAN DIJKS Foto: Henk Jan Dijks

SC Cambuur staat weer bovenaan in de eerste divisie. De ploeg won donderdagavond de topper tegen De Graafschap (0-2) en nam zo de koppositie over van de Doetinchemmers.

Cambuur kwam in de beginfase van beide teams het meest aan voetballen toe en kreeg na dik twintig minuten de eerste grote mogelijkheid. Doelman Rody de Boer redde echter fraai op een inzet van Jamie Jacobs.

Toen De Graafschap vervolgens ook wat uit de schulp kroop, had eerst Joey Konings bijna succes met een omhaal en daarna miste Toine van Huizen een grote kopkans. Cambuur kende een wat slordige fase en leek even de grip op het duel te verliezen. De ploeg herpakte zich echter snel en kwam dankzij Mitchel Paulissen in de 38e minuut alsnog bijna op 0-1. Weer hield De Boer zijn doel echter schoon.

Openingstreffer

Erik Schouten brak uiteindelijk de ban. De aanvoerder stond vlak voor rust na een hoekschop op de goede plek en zag zijn rollertje tergend langzaam in het vijandige doel belanden: 0-1.

De Graafschap scoort veel van de doelpunten in de slotfase van de wedstrijd dit seizoen, dus Cambuur wist dat het in de tweede helft op haar hoede moest zijn. Al na vijf minuten was er een grote kans op de gelijkmaker, maar doelman Sonny Stevens redde bekwaam op een hard schot van spits Ralf Seuntjens. Een soortgelijke situatie herhaalde zich even later, waarna ook Elmo Lieftink nog dicht bij de 1-1 van De Graafschap was.

Een kwartier na rust kwam Cambuur eindelijk wat onder de druk uit. Het leidde vrijwel meteen tot een fraaie uitval én de tweede goal van de avond. Robert Mühren speelde zich knap vrij rond de middellijn, Jamie Jacobs stak de bal op de wegsprintende Giovanni Korte en die scoorde fraai, mede doordat Julian Leliveld de bal nog licht toucheerde. De zevende seizoenstreffer van Korte betekende na 65 minuten de 0-2.

De Graafschap probeerde daarna wel een aansluitingstreffer te forceren, maar Cambuur kwam niet in hele grote problemen. De Leeuwarders konden loeren op een derde goal, maar hadden die niet per se nodig. Het bleef bij 0-2 en daarmee nam Cambuur de koppositie weer over van De Graafschap.

Beide teams hebben weliswaar evenveel punten, maar de ploeg van trainer Henk de Jong heeft een wedstrijd minder gespeeld. Vrijdag wacht Cambuur de volgende wedstrijd, thuis tegen FC Den Bosch. Drie dagen daarna staat in Eindhoven het inhaalduel met Jong PSV op de rol.

Nieuws

menu