Cambuur was al goed, maar de concurrentiestrijd maakt de ploeg nog veel beter

Hoge temperaturen, hoge amusementswaarde. Dat was in vier woorden samengevat het oefenduel van SC Cambuur gisteravond bij FC Emmen.

Giovanni Korte (l) drukte gisteren zijn stempel in Emmen.

Giovanni Korte (l) drukte gisteren zijn stempel in Emmen. Foto: Henk jan Dijks

Last van de warmte? ,,Neuh”, haalde Henk de Jong de schouders op na afloop van de ruime oefenzege op de Drentse eredivisieclub – na PEC Zwolle de tweede ploeg van het hoogste niveau die Cambuur opzij zette in de voorbereiding. ,,Geen last van gehad.” Warm kreeg hij het wél van de wedstrijd, erkende hij grijnzend. Logisch, want Cambuur maakte een prima indruk. De spelers die voor rust in actie kwamen lieten zich gelden, de spelers die in de tweede helft binnen de lijnen stonden eveneens. De Jong: ,,De concurrentie is groot, dat is alleen maar mooi.”

Het is een vraag die zich de afgelopen weken al eens opwierp: kan Cambuur, met nagenoeg dezelfde selectie, de rijen gesloten houden als sommige spelers dadelijk misschien voor het tweede seizoen op rij op de bank belanden? Wie de spelers en staf kent en volgt, weet dat dit geen probleem hoeft te worden.

En voor wie daar toch aan twijfelt, liet Giovanni Korte er gisteravond geen misverstand over bestaan. ,,We hebben een heel volwassen groep. We weten dat de concurrentiestrijd er is, we weten dat niet iedereen kan spelen. Maar we weten ook dat we iedereen nodig hebben. Neem van mij aan: we kunnen ermee omgaan.”

Aan strijdlust echter geen gebrek; aan alles kun je in de voorbereiding merken dat spelers vol voor hun kans gaan. Korte is er een voorbeeld van. Hij maakte de afgelopen weken al indruk, is gretig en scherp. De vleugelaanvaller scoort veelvuldig, gisteren tegen Emmen ook weer twee keer.

,,Ik ben eindelijk helemaal fit”, verklaart hij zijn goede optredens. ,,Vorig seizoen was ik er maandenlang uit.” Door de gedwongen pauze in coronatijd kon Korte zichzelf fit krijgen. Dat is gelukt, ziet ook De Jong. ,,Ja mooi, hè? Hij is fit en gretig. Dat zie je. Maar dat geldt voor alle spelers. We willen, en moeten, allemaal beter worden.”

Aan de scoringsdrang van Robert Mühren is vooralsnog weinig veranderd. Hij zette Cambuur al na vijf minuten op voorsprong. De spits volleerde knap raak na een goede voorzet van linkerspits Issa Kallon: 0-1. Na ruim een half uur scoorde hij ook de 0-2. Mühren stond op de juiste plek toen doelman Stefan van der Lei de bal niet klemvast kreeg.

De voorsprong was terecht, want het spel was prima: combinaties verliepen vlot en in balbezit oogde Cambuur sterk en zeker. FC Emmen, dat pas haar eerste oefenwedstrijd speelde, probeerde ook voor leuk voetbal te zorgen. Zo ontstond een vermakelijke pot in een door coronamaatregelen schaars gevuld stadion.

Bij Cambuur stonden na rust, op doelman Stevens na, tien andere spelers op het veld. Onder hen niet alleen Korte, maar ook Mart Dijkstra. Die traint enkel mee, maar kreeg ditmaal ook speelminuten. Bij Emmen werd in de rust ook volop gewisseld. Nikolai Laursen, een van de verse krachten bij de thuisclub, maakte uit een mooie vrije trap in de 54ste minuut de 1-2.

,,Emmen was toen even beter, maar we hebben het daarna goed opgepakt”, concludeerde De Jong. Het was Korte die zijn ploeg bij de hand nam door de 1-3 te scoren. Michael Breij maakte er vervolgens 1-4 van, waarna Korte met zijn mooiste van beide goals op fraaie wijze de 1-5 liet aantekenen. Laursen deed nog wat terug in de slotfase (2-5), maar Cambuurs fraaie zege met dito spel was er niet minder om.

,,We staan er goed voor, we zijn waar we willen zijn op dit moment”, besloot De Jong.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur