Cambuur tankt vertrouwen aan einde zware week: 'Ik ben heel trots op de jongens’

Drie wedstrijden in zeven dagen leverden Cambuur zeven punten op. De schade bleef beperkt tot de twee verliespunten van vrijdag bij Jong Ajax. Door de uitwedstrijd tegen Jong Utrecht om te zetten in winst liep de koploper weer uit op de achtervolgers. ,,Dit geeft zo’n boost.’’

Ragnar Oratmangoen en Albert Lottin.

Ragnar Oratmangoen en Albert Lottin. FOTO HENK JAN DIJKS

Hij wilde niet zeuren, want dat zou overslaan op zijn spelers. Maar diep van binnen was trainer Henk de Jong zeer ongelukkig met voetbalbond KNVB, die Cambuur een programma met drie wedstrijden in zeven dagen voorschotelde. ,,Dat was in ons nadeel’’, erkende De Jong maandag na de overwinning in de traditioneel lastige uitwedstrijd bij Jong Utrecht.

Vanwege de sneeuw van twee weken geleden werd het uitduel op maandagavond tegen Jong Ajax afgelast. In al haar wijsheid besloot de KNVB dat duel aan het begin van speelronde 25 te drukken, de ronde waarin het duel tegen Jong Utrecht van maandag al stond gepland en die volgde op het dinsdagse duel tegen TOP Oss.

Dat betekende dat Cambuur in een tijdsbestek van zeven dagen ineens drie duels voor de kiezen kreeg, iets waar concurrenten De Graafschap en Almere City van gevrijwaard bleven. Al krijgt naaste concurrent Almere hetzelfde scenario vanaf zondag voor de kiezen met thuiswedstrijden tegen Cambuur, Volendam en Excelsior.

Er waren best andere opties. Eind volgende maand zitten er tussen de wedstrijden tegen Eindhoven en Roda JC tien dagen. Daar had best een midweekse wedstrijd tussenin gepast, veel gemakkelijker dan in de afgelopen week. Het had Cambuur twee keer twee dagen extra hersteltijd had opgeleverd. Die kon de ploeg zeker na vrijdag goed gebruiken.

‘Moeilijke week’

Waar Cambuur een drukke week had, kon tegenstander Jong Utrecht zich in alle rust voorbereiden op de wedstrijd tegen de koploper. Tussen het duel van maandagavond en de wedstrijd ervoor hadden de Utrechtse beloften tien dagen rust.

Cambuur moest het net als na het midweekse duel tegen TOP Oss met twee doen. ,,Het was een moeilijke week’’, erkende De Jong. Het was niet verwonderlijk dat de Leeuwarders naast het verlies van twee punten ook fysieke schade opliepen in Amsterdam.

David Sambissa en Michael Breij keerden met enkelblessures terug uit Amsterdam. ,,Sommige spelers van ons moesten met blessures de wedstrijd tegen Jong Ajax uitspelen op karakter’’, constateerde De Jong. Breij was een van hen. Maandag kwam Nick Doodeman daar met een gelijke blessure bij.

Ook Jamie Jacobs kwam vrijdag niet ongeschonden uit de strijd. Dat betekende dat Ragnar Oratmangoen weer eens een kans kreeg. Het was voor het eerst dit seizoen dat hij in een competitieduel mocht beginnen. Het blessureleed dat hem in de eerste helft van het seizoen twee keer dwars zat, had hij achter zich gelaten.

'Ik was iets te laat doordat ik bang was om buitenspel te staan'

Oratmangoen begon gretig aan het duel en was na 5 minuten spelen dichtbij de 0-1. ,,Ik had de voorzet wel kunnen verwachten, maar ik was iets te laat doordat ik bang was om buitenspel te staan.’’ Een voetlengte kwam hij tekort na de pass van Doodeman.

Na 20 minuten lepelde hij een goede schietkans open en in de tweede helft was Oratmangoen nogmaals kansrijk. ,,Als ik wat rustiger was gebleven, had ik wel een doelpunt kunnen maken’’, concludeerde hij kritisch. Oratmangoen mist nog wedstrijdritme. ,,Het was moeilijk om mijn energie te doseren.’’ Een kwartier voor tijd was de tank leeg en werd hij vervangen.

Daarvoor was hij al wel belangrijk. Vlak voor rust stond de middenvelder met een assist aan de basis van de 0-1. ,,Meer geluk dan wijsheid’’, erkende Oratmangoen. De strakke voorzet op Robert Mühren was eigenlijk een schot. ,,Ik was blij dat Robert hem erin kon lopen.’’

Vlak voor de pauze op voorsprong

De 25ste competitietreffer van Mühren was zijn 100ste in de eerste divisie. Maar belangrijker, Cambuur kwam vlak voor de pauze op voorsprong tegen de ploeg die dit seizoen na een achterstand nog geen punt pakte. Nadat Mühren na een uur spelen een sprintje besloot met een voorzet die door Raymond Huizing achter de eigen doelman werd geschoten, lukte dat ook maandag niet.

Pas in de laatste minuut leek het nog even spannend te worden na de aansluitingstreffer van Tim Pieters. Meteen na de aftrap reikte Mühren Issa Kallon de derde Leeuwarder goal van de avond aan, waarmee de terechte overwinning een feit was.

'Dit geeft zo’n boost'

Zo sloot Cambuur het loodzware drieluik in zeven dagen af met zeven punten. ,,Ik ben heel trots op de jongens’’, besloot De Jong. ,,Dit geeft zo’n boost. Dit is zo’n wedstrijd als Almere City-uit vorig seizoen.’’ Die zwaarbevochten zege werkte als doping voor de ploeg. Datzelfde Almere is zondag de volgende tegenstander.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur