Cambuur strikt spits Sam Hendriks en dit is waarom

Wat vorige week al een kwestie van tijd leek, wordt een dezer dagen zo goed als zeker definitief: SC Cambuur haalt in de dinsdag bij het stadion gesignaleerde Sam Hendriks (26) de eerste van twee gewenste spitsen. Over het hoe en waarom.

Sam Hendriks in het shirt van Cambuur in 2019.

Sam Hendriks in het shirt van Cambuur in 2019. FOTO HENK JAN DIJKS

Spits bij Go Ahead Eagles, 8 goals in 35 duels en na de promotie naar de eredivisie geen contractverlenging. Bij de nummer 2 van de eerste divisie zagen ze geen toekomst meer voor Hendriks, maar die zien ze bij de ongenaakbare kampioen uit Leeuwarden juist wel. Dat oogt wellicht vreemd, maar een belangrijke verklaring is het systeem: dat van Eagles is heel anders dan dat van Cambuur. En in Leeuwarden verwachten De Jong en de zijnen dat Hendriks juist goed zal renderen in de spelopvatting van Cambuur.

Scoren niet enige eis

Sinds het verkassen van topscorer Robert Mühren naar FC Volendam, jaagt Cambuur zoals bekend op niet één maar op twee spitsen. Daarbij keek en kijkt de club niet enkel naar scorend vermogen. De Jong en technisch manager Foeke Booy willen aanvallers die ook dezelfde arbeid aan de dag kunnen leggen als Mühren deed binnen het systeem van Cambuur. De topscorer maakte niet alleen veel goals, maar ook meer kilometers dan menigeen denkt. Hij nam daarmee een centrale rol in bij het vroeg druk zetten: de verdediging begon bij hem.

Wat Hendriks in de eredivisie kan brengen, is afwachten. Maar Cambuur weet op zijn minst wat voor type speler en mens ze in huis haalt: Hendriks werd al in januari 2019 van het Belgische OH Leuven gehuurd en scoorde toen onder René Hake 8 keer in 14 duels. In januari 2020 huurde Cambuur, hem in het eerste jaar van De Jong als trainer, opnieuw. Toen revalideerde hij nog van een zware knieblessure waarmee hij Leeuwarden juist had verlaten. Een rentree was in zicht, maar de coronacrisis legde de competitie stil.

Spits nummer twee

Voor Hendriks is het tijd voor zijn derde avontuur in het geel-blauw, ditmaal in de eredivisie. Hij is fit, geniet vertrouwen van staf en club en is klaar om zich te bewijzen op het hoogste niveau met Cambuur. Hij krijgt overigens nog concurrentie: de Leeuwarders hebben intern vertrouwen erin dat er uiterlijk 30 juni bij de start van de voorbereiding nog een extra spits is vastgelegd.

Al weken worden er legio namen genoemd, maar aan velen zit een nadeel of er is simpelweg een reden waarom het niet kan (niet beschikbaar, niet fit, niet gewenst, te oud, te onervaren, te duur, et cetera). Hendriks komt, ijs en weder dienende, dus wél. De eerste van twee spitsen is binnen. Het wachten is op de officiële bekendmaking van de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur