Cambuur steviger aan kop na zege op TOP Oss

Archieffoto SC Cambuur.

Archieffoto SC Cambuur. FOTO HENK JAN DIJKS

SC Cambuur deed dinsdagavond goede zaken aan kop van de eerste divisie. De Leeuwarders zagen Almere City verliezen en versloegen zelf TOP Oss met 3-0 door doelpunten van topscorer Robert Mühren (tweemaal) en invaller Giovanni Korte. 

De Leeuwarders begonnen het duel in de wetenschap dat achtervolger Almere City eerder op de avond een veer liet tegen Helmond Sport. Die ploeg won met 2-1 van de concurrent. Cambuur zou bij winst dus drie punten kunnen uitlopen, zo wist het.

Met de van FC Volendam overgekomen Nick Doodeman in de basis als rechtsbuiten kreeg Cambuur voor rust enkele goede mogelijkheden op een treffer. De man die dit seizoen geldt als assistkoning (acht stuks al) stelde bijvoorbeeld Robert Mühren al vroeg in staat om te scoren. Dat lukte net niet. Ook verdediger Calvin Mac-Intosch was onder anderen niet succesvol met een kopbal.

Diezelfde Mühren scoorde halverwege de eerste helft echter alsnog de 1-0. Hij benutte een discutabele, zo niet onterechte, strafschop. Voor de spits betekende het al zijn 22 competitietreffer.

Stevens op dreef

TOP Oss had kort daarvoor echter op voorsprong moeten komen. De gasten uit Brabant verstopten zich dinsdagavond niet en trokken van tijd tot tijd via de omschakeling ook ten aanval. Gelukkig voor Cambuur was Sonny Stevens op dreef: hij stopte kort voor de 1-0 van Mühren op weergaloze wijze twee inzetten op rij van Olivier Rommens.

In een aantrekkelijke wedstrijd bleven beide teams vervolgens zoeken naar doelpunten; Cambuur om de marge te vergroten en TOP Oss om de stand gelijk te trekken. De Leeuwarders zagen na rust een doelpunt van Calvin Mac-Intosch afgekeurd worden wegens buitenspel, waarna Robin Maulun en Issa Kallon met afstandsschoten dicht bij de 2-0 waren.

Hoedemakers mist wedstrijd tegen Jong Ajax

Uiteindelijk viel de tweede Leeuwarder treffers iets minder dan een kwartier voor tijd alsnog. Invaller Giovanni Korte was de man die tekende voor de bevrijdende tweede goal. Hij stiftte de bal fraai over de overigens prima keepende TOP Oss-goalie Bo Geens. Die werd in de extra tijd ook nog op fraaie wijze geklopt door Mühren met zijn tweede goal van het duel: 3-0. 

Minpuntje van de avond voor Cambuur was de gele kaart voor Mees Hoedemakers. De verdedigende middenvelder mist daardoor aanstaande vrijdagmiddag het uitduel met Jong Ajax op sportpark De Toekomst in Amsterdam.

Lees hier het liveblog terug.