Cambuur schiet een half uur met scherp

Een uur lang speelde SC Cambuur zondag met pap in de benen. Alsof de paasbrunch te zwaar was gevallen. Daarna schakelden de Leeuwarders een tandje bij en walsten ze over Excelsior heen.

Ragnar Oratmangoen passeert Excelsior-doelman Maarten de Fockert en schiet zijn tweede van drie doelpunten binnen.

Ragnar Oratmangoen passeert Excelsior-doelman Maarten de Fockert en schiet zijn tweede van drie doelpunten binnen. FOTO HENK JAN DIJKS

Een krachtterm ontsnapte in de tiende minuut van de wedstrijd tegen Excelsior aan de lippen van Henk de Jong. ,,Dit heeft niets met voetbal te maken. Word eens wat fanatieker man.’’ De trainer van Cambuur ergerde zich aan zijn ploeg. ,,Ik was er helemaal klaar mee’’, erkende hij na afloop.

Zijn elftal was onherkenbaar en dat duurde de hele eerste helft. Drie dagen eerder speelde Cambuur in Volendam als een ware kampioen. Energiek en vol fanatisme. ,,Daar waren we onverslaanbaar. Nu was het slappe hap. Vreselijk om naar te kijken’’, vond De Jong.

Reddingen

Cambuur mocht niet klagen dat het met 1-1 op het scorebord ging rusten. Het was aan doelman Sonny Stevens te danken dat er niet met een achterstand aan de thee werd genipt. Vooral zijn redding op het schot van Reuven Niemeijer was tien minuten voor de pauze formidabel.

Op dat moment stond het al 1-1. Excelsior scoorde al na zes minuten nadat niemand ingreep en Joël Zwarts kinderlijk eenvoudig de voorzet van Siebe Horemans binnen mocht tikken. Voordat er een kwartier verstreken was, stond het alweer gelijk. Jarchinio Antonia combineerde met Robert Mühren in het strafschopgebied en wipte de bal prachtig binnen.

Het bleek nog allerminst de opmaat voor een heerlijke Cambuur-middag. De thuisclub bleef grossieren in balverlies en verkeerde keuzes, zette te weinig druk en verdedigend was het slap. ,,Ik denk dat we een beetje vermoeidheid in de beentjes hadden’’, zei Robert Mühren. ,,We liepen op 40 procent.’’

Hattricks

In de pauze was het stil in de kleedkamer, constateerde De Jong. Cambuur begon een stuk energieker aan het tweede bedrijf, maar al snel liepen de Leeuwarders wederom tegen een achterstand aan. Spits Elias Mar Omarsson kreeg alle vrijheid om de bal in de kruising te schieten. ,,Pas toen waren we wakker en begonnen we de normale dingen te doen’’, zei Mühren.

Henk de Jong wisselde verdediger Doke Schmidt voor aanvaller Nick Doodeman en ineens was er wel diepgang. Ineens begon de ploeg wel weer ouderwets te tikken, ineens werden er wel goede keuzes gemaakt. En in het laatste half uur vielen de doelpunten achter elkaar. Zes stuks, die Mühren en Ragnar Oratmangoen eerlijk verdeelden.

Na zijn eerste officiële hattrick deed Oratmangoen met de wedstrijdbal in de hand zijn verhaal. ,,Er waren meer wedstrijdballen, dus gelukkig kunnen we er beide eentje meenemen. Maar ik weet ook dat Robert er niet zoveel waarde aan hecht, dus hij zou ‘m wel afstaan.’’

Oratmangoen

Nadat Mühren in de 63ste minuut een door zichzelf opgezette aanval afrondde met een rake kopbal na een voorzet van Doodeman, was het Oratmangoen die op aangeven van Alex Bangura Cambuur acht minuten later op voorsprong schoot.

Het was een mooi moment voor Oratmangoen. Een week eerder kreeg hij te horen dat de optie in zijn contract voor nog een seizoen in Leeuwarden niet werd gelicht. Beter kon hij daar niet op antwoorden. ,,Ik ben door dat gesprek niet anders gaan voetballen of meer mijn best gaan doen, hoor’’, zei Oratmangoen. ,,Maar het is altijd lekker om te scoren en misschien helpt dit.’’ De deur naar een langer verblijf is volgens De Jong beslist nog niet dicht.

Lees ook | Overzicht: 12 spelers zeker van contract bij Cambuur

Met doelpunten in de 84ste (5-2) en 90ste minuut (7-2) bekroonde Oratmangoen zijn wedstrijd. Mühren voltooide zijn hattrick net een paar minuten eerder door in de 76ste en 87ste minuut strafschoppen te benutten. Vooral de eerste was discutabel nadat Korte tegen de handen van Horemans aanschoot. ,,Makkelijk gegeven? Daar lig ik echt niet wakker van’’, zei Mühren lachend.

Doelpuntenrecord

Met de eerste benutte penalty bracht hij zijn seizoentotaal op 30. Hij was de eerste speler van Cambuur die die grens in een voetbaljaargang bereikte. ,,Dat moest er ook wel een keer van komen’’, vond Mühren. Hij pakte het doelpuntenrecord af van Harry van der Laan, die in het seizoen 1997-’98 29 keer scoorde. Na zijn tweede benutte strafschop sprong de teller van de Volendammer zelfs naar 31.

Ook een langer verblijf van Mühren in Leeuwarden is nog onzeker. ,,Daar gaan we na het seizoen even rustig voor zitten’’, zei De Jong, die hem er graag bij houdt. Eerder praten heeft volgens ook hem geen zin. ,,Robert is een speciale, aparte man. Daar hou ik van.’’

De kans dat de spits van Cambuur, wie dat ook wordt, volgend seizoen zijn doelpunten in de eredivisie moet gaan maken, groeide door de monsterzege weer een stukje. In het laatste half uur tegen Excelsior lieten de Leeuwarders andermaal zien dat de achtervolgers zich moeten richten op de tweede plaats, die ook recht geeft op promotie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur