Cambuur pakt volle pond in leeg stadion: 'Gelukkig hebben we ondanks alles goed gespeeld'

In het surrealistisch decor van een leeg stadion haalde SC Cambuur vol uit tegen FC Dordrecht. Nul toeschouwers, maar wel vijf treffers en drie punten.

Cambuur-middenvelder Jamie Jacobs (rechts) in duel met Julius Bliek van FC Dordrecht.

Cambuur-middenvelder Jamie Jacobs (rechts) in duel met Julius Bliek van FC Dordrecht. FOTO HENK JAN DIJKS

Een vol Cambuurplein waarop menigeen vlak voor aanvang van de wedstrijd nog die ene vrije parkeerplek zoekt. Vaders en moeders met geelblauwe sjaal en zoons en dochters met muts op, vol bravoure de frisse temperaturen trotserend. Vrienden die jolig het stadion betreden, dorstig naar het eerste biertje. Buren en collega’s die elkaar in de rij treffen en de opstelling bespreken. Niets van dit alles, zondag.

In plaats daarvan liep het Cambuurplein vooral vol met winkelend publiek. Slechts twee grote tv-wagens van mediabedrijf NEP herinnerden buiten bij de stadioningang aan het feit dat er een competitieduel met FC Dordrecht op de rol stond.

En binnen? Twee handenvol verslaggevers, wat bestuurders van beide clubs, enkele medewerkers en vrijwilligers, EHBO, een paar ballenjongens en de crew van FOX Sports. Zie daar, de setting waarin de wedstrijd zich noodgedwongen door coronamaatregelen voltrok.

Een vreemde ervaring

Het was een gekke ervaring, ook voor de spelers. ,,Je speelt weleens met weinig toeschouwers, bijvoorbeeld in de voorbereiding. Maar dit normaal flink gevulde stadion, zonder ook maar één supporter? Heel raar”, schudde aanvaller Michael Breij naderhand zijn hoofd.

,,Lawaai, sfeer, de connectie met het publiek; ik miste het tijdens de wedstrijd wel. Gelukkig hebben we ondanks alles goed gespeeld en gewonnen.”

Als het stadion een normaliter goed gevuld feestcafé zou zijn, gold Cambuur zondag als de publiekstrekker die swingend op een verder lege dansvloer stond. Met FC Dordrecht als achteloze bezoeker, bijna willoos hangend aan de bar, niet bij machte om iets van een bijdrage te leveren aan een voetbalfeestje.

'Vanaf de eerste minuut zaten we er goed bovenop'

Was Cambuur dan zo goed of Dordrecht nou zo slecht? Vooral dat eerste. De Leeuwarders scoorden niet alleen vijf keer, menig doelpunt kwam voort uit een prima aanval. Daarnaast creëerde het team van trainer Henk de Jong nog een handvol andere kansen. Het dwong de zege en het bij vlagen goede spel af door eindelijk eens vanaf het begin scherp te zijn. 

,,Vanaf minuut één zaten we er goed bovenop”, zei de trainer. ,,In de eerste helft speelden we keurig. Na rust werd het slordiger. We kregen zóveel ruimte, dan moet je de juiste keuzes maken. Dat deden we niet altijd. Maar 5-0, dat is een knappe uitslag.”

'Dat mis je wel, die schwung'

De Jong was blij dat de spelers het beste uit zichzelf haalden in een duel zonder steun van de zogeheten twaalfde man. ,,Het is lastig, hoor. Supporters kunnen kritisch zijn, maar zijn een steun voor ons. Dat mis je wel, die schwung in het stadion.”

Trots was de trainer op het feit dat zijn ploeg de nul hield. Defensief stond het goed, Dordrecht kreeg nauwelijks kansen. Wat daarbij hielp was dat Cambuur de zege al snel op zak had. Robert Mühren zorgde met zijn zesde en zevende competitiegoal voor een 2-0 voorsprong halverwege de eerste helft. De eerste was een rake penalty, nota bene nadat hij in de beginfase een strafschop had gemist.

Na de 3-0 van Breij zat de zege al in de 33ste minuut in de knip. Hij schoot hard en fraai binnen (,,niet nadenken, trekker overhalen”) na een assist van Issa Kallon. Die viel vervolgens uit met een hamstringblessure. De Jong: ,,Het is afwachten hoelang we die kwijt zijn.”

Nieuwe coronamaatregelen

Kallons vervanger heette Giovanni Korte. Hij zorgde in de tweede helft met twee goals voor de 5-0 eindstand. De invaller maakte links voorin een goede indruk zoals Breij dat op rechts deed. ,,Ik kwam vorig seizoen naar Cambuur als middenvelder”, aldus Breij, ,,maar misschien is rechtsbuiten op dit moment wel mijn beste positie.”

Of hij daar vrijdagavond op bezoek bij NAC Breda ook speelt, is afwachten. Zoals het in deze tijden sowieso wekelijks de vraag is of er überhaupt gespeeld wordt. De Brabanders hebben te maken met corona- en quarantainegevallen. Daarbij is het ook afwachten of het kabinet deze week nieuwe coronamaatregelen neemt die mogelijk weer invloed op het profvoetbal hebben.

Saillant detail: de vorig keer dat Cambuur en NAC Breda elkaar zouden treffen, was op vrijdag 13 maart. Een dag ervoor nam de regering rigoureuze maatregelen door het voetbal stil te leggen.

Mocht een tweestrijd ditmaal wel doorgaan, dan is dat hoe dan ook in een leeg stadion in Breda. Cambuur weet na twee keer – vorige week werd al in Helmond gewonnen – inmiddels hoe dat is én hoe ze daarin succesvol kan zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur