Cambuur ondanks winst niet zorgeloos richting start competitie

FOTO HENK JAN DIJKS

Cambuur was zaterdagmiddag een dik uur lang veel te sterk voor FC Dordrecht, maar won uiteindelijk slechts met 4-2. Dat kon de thuisclub zichzelf aanrekenen. Van de meer dan tien dikke kansen in dat eerste uur benutte Cambuur er slechts twee.

In de eerste helft leek het bij vlagen alsof Cambuur vroeg in de voorbereiding tegen een amateurclub speelde. De Leeuwarders waren veel te sterk voor de bezoekers, maar toonden tegelijk mededogen. Dat het bij rust slechts 2-0 stond was een mirakel.

Binnen drie minuten was het al raak voor Cambuur. Robin Maulun rondde een voorzet van Jarchinio Antonia beheerst af. Daarvoor was ook Robert Mühren al dichtbij een treffer en in de zeven minuten na de treffer waren Issa Kallon (via een been naast), Mühren (paal) en Maulun (redding doelman Anthony Swolfs) ook dichtbij.

Doelpunt en blessure

Kallon was daarna nog drie keer kansrijk, alvorens hij in de 37ste minuut zijn vijfde kans omzette in een doelpunt. Het was meteen zijn laatste actie. Hij verliet licht geblesseerd het veld na een tik op zijn enkel.

Er was meer reden tot bezorgdheid. Halverwege de eerste helft raakte centrale verdediger Sven Nieuwpoort geblesseerd, waarmee de defensieve problemen van Cambuur toenemen. Centrale verdedigers Erik Schouten en Calvin Mac-Intosch waren al niet inzetbaar en dat geldt ook voor linksback David Sambissa.

Doke Schmidt werd door Sandor van der Heide, die eindverantwoordelijke was omdat Henk de Jong de komende tegenstander NEC bekeek, centraal in de verdediging geposteerd, waarmee hij gelijk door de defensieve spelers heen was.

In de problemen raakte de defensie nauwelijks. Een paar Dordtse speldenprikjes, daar bleef het bij. Daarentegen bleef Cambuur kansen genereren. Voor rust werden Mühren en Kallons vervanger Ragnar Oratmangoen nog in stelling gebracht, maar ook die kansen leverden geen doelpunten op.

Datzelfde gold voor de twee keer dat Oratmangoen vlak na rust opdook voor Swolfs. Hij schoot naast en recht op de doelman.

Matig Cambuur

Daarna zakte Cambuur ver weg en werd het spel slordig. Het povere FC Dordrecht maakte daar optimaal gebruik van. In de 61ste minuut was een schuiver van Jaron Vicario onhoudbaar voor Sonny Stevens en tien minuten later lag de bal weer achter hem na een benutte strafschop van Nikolas Agrafiotis.

Na de matige fase richtte Cambuur in de slotfase zich toch nog op. In de 83ste minuut was Robert Mühren het eindstation van een prachtige aanval, 3-2. In de slotminuut tekende Giovanni Korte nog voor de 4-2.

Tegen NEC moet Cambuur vrijdag een stuk beter voor de dag komen. De Nijmegenaren versloegen voor het oog van Henk de Jong in de laatste test eredivisionist RKC met 2-1.

Nieuws

menu