Cambuur neemt de kampioensschaal mee naar Leeuwarden

Cambuur viert in Alkmaar de vierde treffer van de avond. Foto: Henk Jan Dijks

Met de kampioensschaal in de bus keert SC Cambuur vrijdagavond terug naar Leeuwarden. De Leeuwarders pakten de titel waar ze vorig seizoen al recht op hadden.

Wat zou het een mooi scenario zijn. Volgende week mogen er eindelijk weer supporters komen bij een wedstrijd van Cambuur. In eigen stadion kampioen worden tegen De Graafschap, met fans op de tribune, kon het mooier? ,,Ik gun De Graafschap alles’’, zei Henk de Jong in aanloop naar de wedstrijd tegen de AZ-beloften. ,,Maar ik hoop dat we vanavond kampioen zijn.’’

De Jongs wens kwam uit. Zijn eigen ploeg kende een eenvoudig avondje tegen de talenten van AZ. Tenminste in de eerste helft, toen het scorebord na een eigen doelpunt en treffers van Robert Mühren, Issa Kallon en Erik Schouten al 0-4 aangaf. Na de rust leken de Leeuwarders in gedachten al bij de schaal en kwam Jong nog terug tot 2-4.

Klus geklaard na twintig minuten

Na 20 minuten was de klus in het AZ-stadion feitelijk al geklaard. Na de 0-3 van Kallon was het vooral kijken richting het oosten. Alleen bij puntenverlies van De Graafschap kon Eric Gudde het koffertje met daarin de kampioenschaal ook daadwerkelijk openen en mocht Cambuur-icoon Jan Bruin het zilverwerk uitreiken.

Almere City had een overwinning nodig om nog een sprankje hoop te houden op de tweede promotieplek achter Cambuur. Dus waarom zou het kampioenschap niet al gepakt kunnen worden? Het door De Jong gewenste scenario leek in Doetinchem echter al snel van de baan. Drie minuten had de thuisclub nodig om op voorsprong te komen. Toen de Cambuur-spelers na de eerste helft richting de kleedkamer liepen, scoorde Almere de gelijkmaker.

Kort na de pauze kwamen de polderbewoners zelfs op voorsprong en kon Cambuur, dat door eigen geklungel Jong AZ terug in de wedstrijd liet komen, de champagne voorzichtig tevoorschijn halen. Een dik half uur later kon de kurk van de fles door het goede nieuws uit Doetinchem, waar De Graafschap gelijkspeelde (2-2).

Cirkel meer dan rond

Het veroveren van de titel maakte de cirkel meer dan rond. Op maandag 9 maart speelde Cambuur, toen nog in Wijdewormer, de laatste wedstrijd van het seizoen. Corona nam de wereld in de greep en de eerste divisie kwam stil te liggen. Toen hoopte Cambuur, dat na 29 wedstrijden koploper was een een riante voorsprong op de nummer drie had, nog op promotie vanachter de bestuurstafel.

Vrijdagavond was het op een dag na een jaar geleden dat KNVB-voorzitter Eric Gudde Leeuwarden in rouw dompelde door een streep te zetten door het seizoen. Diezelfde Gudde kwam 364 dagen later alsnog met de zo begeerde schaal naar de ploeg van Henk de Jong. Zo kreeg de eerste divisie de enige terechte kampioen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Promotie Cambuur
Cambuur