Cambuur nadert eredivisie nu echt na ruime zege in Volendam

Zelf winnen en de naaste belager zien verliezen. Goede Vrijdag was voor Cambuur gisteren een perfecte vrijdag.

De spelers van Cambuur vieren feest na een goal.

De spelers van Cambuur vieren feest na een goal. Foto: Henk Jan Dijks

Een veelzeggend moment, een kwartier voor tijd: Cambuur-aanvallers Delano Ladan en Maarten Pouwels liepen warm en zagen op het scorebord de tussenstanden in de eerste divisie verschijnen. Wat her en der in het stadion al bekend was, zagen ook zij: De Graafschap 0, FC Dordrecht 3.

Pouwels glimlachte eens en tikte Ladan aan. Die keek vervolgens met grote ogen naar de tussenstand in het duel van de naaste belager. Cambuur leidde op dat moment zelf met 0-2. En dus stonden de reacties van het duo symbool voor die van velen: enerzijds ongeloof, anderzijds het besef dat promotie en titel een flinke stap dichterbij zijn.

Uiteindelijk won Cambuur met 0-3 bij FC Volendam en verloor De Graafschap met diezelfde cijfers. Het betekent dat de Leeuwarders de voorsprong op de concurrent vergrootte van zes naar negen punten. De Graafschap deed zelfs de tweede plaats over aan Almere City, dat wél won. Die ploeg is nu de nieuwe naaste belager, met acht punten achterstand.

Er zijn nog maar zeven duels te gaan. Met ook nog een beter doelsaldo is promotie voor Cambuur nu toch echt een kwestie geworden van aftellen. Het kan bijna niet meer mis. Het mág ook niet meer mis, als je als ploeg al bijna twee volledige seizoen bovenaan staat en volgens vriend en vijand niet alleen een terechte promovendus maar ook terechte kampioen zou zijn.

Trainer Henk de Jong laat zich nog niet gek maken, ook gisteravond niet na de voor Cambuur op alle fronten prima avond. ,,Maar ik zag ook de tussenstand op het scorebord. We waren al op de goede weg en na deze overwinning nog meer. Hartstikke mooi. Maar we zijn er nog niet, hè.”

Zo tevreden hij kan zijn over de marge op de achtervolgers, zo tevreden was hij ook over het spel van zijn ploeg. Cambuur had het bij vlagen voor rust lastig met de Volendamse aanvalslust, maar de ploeg verdedigde prima op moment waarop het nijpend leek te worden. En viel met beleid en snelheid aan op de momenten dat het moest.

,,We hebben het altijd lastig tegen deze ploeg, dat is bekend”, verwees De Jong naar de recente resultaten tegen Volendam. Cambuur verloor de laatste jaren vaak van de oranjehemden, maar daarbij dient gezegd dat het vooral in thuiswedstrijden was. De Leeuwarders hadden al sinds 2010 niet meer verloren in Volendam.

Grote man was Michael Breij. Hij scoorde tweemaal. ,,Heerlijk”, klonk het. ,,De vreugde was ook echt groot. Ik ben vooral heel blij met de zege.” En het puntenverlies van achtervolger De Graafschap? Met een lach: ,,Dat hoorde ik pas toen ik gewisseld werd, dat had ik eerst niet eens door.”

Die wissel kwam na zijn tweede treffer van de avond. Die begon met goede kansen voor beide teams, waarbij Cambuurdoelman Sonny Stevens en collega Joey Roggeveen zich al in de eerste twee minuten onderscheidden. Na ruim een kwartier zorgde Robert Mühren voor de 0-1, nota bene in zijn eigen woonplaats. Hij rondde af, na een mooie aanval over meerdere schijven.

Breij, geholpen door een niet-feilloos optreden van Roggeveen, maakte er net voor het half uur 0-2 van. Zijn doeltreffende schot betekende een comfortabele marge halverwege.

Na rust gaf Cambuur niet of nauwelijks iets weg. Volendam kwam pas in de buurt van een aansluitingstreffer toen Derry John Murkin halverwege de tweede helft een vrije trap op de paal schoot. Aan de overkant was Mees Hoedemakers namens de Leeuwarders het dichtste bij de 0-3, maar zijn inzet werd gepareerd door Roggeveen.

Tien minuten voor tijd moest de doelman alsnog vissen in het palingdorp: Breij maakte zijn tweede en Cambuurs derde treffer van de avond. Met dank aan topscorer Mühren, die met de hak een fraaie assist verzorgde na een voor Cambuur toch al fraaie avond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Voetbal
Promotie Cambuur