Cambuur na zege op Telstar weer stap dichter bij promotie

Robert Mühren.

Robert Mühren. Foto: Henk Jan Dijks

SC Cambuur kende vrijdagavond weinig moeite met Telstar. In Leeuwarden won de koploper met 3-1 door doelpunten van Robin Maulun, Robert Mühren en Jarchinio Antonia.

Cambuur kwam door de zege op 66 punten. Zoveel had de ploeg ook toen de competitie vorig seizoen werd stilgelegd door het coronavirus. Destijds was dat na 29 wedstrijden, ditmaal had de ploeg van trainer Henk de Jong er 27 duels voor nodig.

De voorsprong aan kop bedraagt 9 punten, maar nummer twee De Graafschap komt zondagavond nog in actie tegen FC Eindhoven. Het verschil met nummer drie NAC Breda en nummer vier Almere City bedraagt 13 punten. Zij spelen respectievelijke maandag en zaterdag tegen Jong Az en Excelsior

Snelle voorsprong

De Leeuwarders waren vrijdagavond in eigen stadion vanaf de aftrap heer en meester tegen Telstar. Een snelle voorsprong lag dan ook voor de hand. Die kwam er op fraaie wijze. Rechtsback Doke Schmidt, de laatste weken sowieso goed op dreef, verstuurde een prachtige pass en Jarchinio Antonia legde terug op de instormende Robin Maulun: 1-0.

Nog voor de eerste helft halverwege was, stond het al 2-0. Na defensief geklungel bij Telstar kwam de bal voor de voeten van Robert Mühren. De topscorer van de competitie trof voor de 26ste keer dit seizoen doel. Hij staat nu al op evenveel treffers als vorig jaar toen de competitie werd stilgelegd.

Op slag van rust slaagde Telstar erin om eindelijk gevaar te stichten. Rashaan Fernandes zag een inzet in het zijnet belanden. Even later was het alsnog raak toen diezelfde Fernandes met een hard schot van dichtbij Cambuurdoelman Sonny Stevens verschalkte: 2-1.

Derde doelpunt

Nadat Issa Kallon al in de eerste helft geblesseerd uitviel, bleek in de pauze ook dat Mees Hoedemakers niet verder kon spelen. Zonder het duo hervatte Cambuur het duel met de jacht op een derde doelpunt. Dat viel binnen tien minuten: Antonia voegde aan zijn eerdere assist op mooie wijze een treffer toe: 3-1.

Telstar zette de thuisclub daarna nog wel bij vlagen onder druk om een tweede aansluitingstreffer te forceren, maar dat bleef zonder succes. Bijna scoorde invaller Jamie Jacobs bij zijn rentree na blessureleed overigens de 4-1 namens de Leeuwarders, maar ook die treffer viel niet. Zo bleef het bij een 3-1 overwinning en deed Cambuur wat het als koploper aan haar stand verplicht was.