Cambuur na penalty's tegen RKC door in beker

Cambuur na penalty's tegen RKC door in beker.

Cambuur na penalty's tegen RKC door in beker. FOTO ANP/ROY LAZET

SC Cambuur plaatste zich woensdagavond voor de tweede ronde van de KNVB-beker. Na een wegegeven voorsprong tegen RKC (2-2) brachten strafschoppen de beslissing. Robin Maulun schoot de beslissende penalty raak.

Dat het in Brabant een latertje werd, was te danken aan een gelijkmaker van RKC in de slotseconden van de vier minuten extra tijd. Cambuur leidde halverwege met 0-2 en kwam daarna nimmer echt in moeilijkheden. Door een aansluitingstreffer van de Waalwijkers werd het in de 85e minuut toch nog spannend (1-2). Dat het ook nog 2-2 werd, betekende verlenging.

In vergelijking met de competitieduels van de afgelopen weken traden de Leeuwarders in Waalwijk aan zonder vele vaste waarden. Zo stonden Michael Breij, David Sambissa, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Mees Hoedemakers, Giovanni Korte en Robert Mühren niet aan de aftrap. Een enkeling werd gespaard, anderen hadden pijntjes of lichte blessures.

Trainer Henk de Jong gunde verdediger Joris Kramer en spits Maarten Pouwels tegen RKC hun debuut in de basis. Jasper ter Heide mocht zich bewijzen als verdedigende middenvelder. Ook Robin Maulun en Alex Bangura stonden aan de aftrap, terwijl Mitchel Paulissen een linie opschoof om links voorin de plek van Korte in te nemen.

0-2 voorsprong

De thuisclub speelde evenmin in de vaste opstelling. Van de elf spelers die zondag tegen Feyenoord een 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepten voor RKC waren er maar twee die tegen Cambuur startten. Desondanks was de eredivisionist uit Waalwijk in het eerste half de betere.

De Leeuwarders kwamen echter op voorsprong: Pouwels fleurde zijn basisdebuut op met de 0-1. Hij tikte in de 31e minuut de bal binnen op aangeven van Jarchinio Antonia. Een efficiënt Cambuur kwam via Jamie Jacobs vervolgens nog voor rust op 0-2.

Het had er in het begin van de tweede helft vervolgens alle schijn van dat Cambuur een penalty verdiende. Scheidsrechter Martens oordeelde echter dat Pouwels niet werd gevloerd door RKC-doelman Mike Grim. Ook de VAR kon geen uitkomst bieden, want die was er niet bij dit duel.

Waar RKC nauwelijks voor gevaar zorgde, kwam Cambuur via Dylan Smit bijna op 0-3. De ingevallen debutant zag zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd worden. Succesvol was Lennerd Daneels namens de thuisclub wel toen hij in de 85e minuut de aansluitingstreffer scoorde: 1-2. Zo werd het toch nog spannend, helemaal toen Jurriën Gaari er diep in extra tijd 2-2 van maakte.

Verlenging en strafschoppen

In de verlenging golfde het spel op en neer, maar gescoord werd er niet meer. Vanaf elf meter moest dus de beslissing vallen. Robin Maulun was de man die namens Cambuur de beslissende penalty raak schoot, nadat doelman Sonny Stevens een inzet van RKC-verdediger Melle Meulensteen wist te stoppen.

Cambuur voegde zich zodoende bij onder meer rivaal SC Heerenveen voor een plek in de volgende ronde. Maandag komen de Leeuwarders pas weer in actie, opnieuw in Brabant: dan staat een competitieduel met Jong PSV op de rol.