Cambuur na bestuurscrisis in gesprek over toekomst: 'Ego's moeten aan de kant'

Cambuur-directeur Ard de Graaf. FOTO ANP

Het stichtingsbestuur van SC Cambuur en betrokkenen uit alle geledingen gaan de komende tijd uitgebreid in gesprek over de toekomst van de club. ,,De ego’s moeten aan de kant, het gaat erom wat het beste is voor SC Cambuur”, verwoordt algemeen directeur Ard de Graaf de insteek namens alle betrokkenen.

Het is de uitkomst van een overleg maandagochtend tussen diverse partijen, waaronder supporters, over de bestuurlijke onrust van afgelopen week. Cees Jansma en Dirk Visser verlaten het stichtingsbestuur alvast. De Raad van Commissarissen blijft vooralsnog bestaan uit Jan Koster, Harry van der Zee en Bert Hollander. De eerste twee zouden opstappen, maar komen daar op terug. Dat deed financieel Gerald van den Belt afgelopen zaterdag al .

Het vertrek van Jansma is geen verrassing. Die wist volgens insiders al enige tijd van de door het stichtingsbestuur voorgenomen - maar zaterdag afgeketste - voordracht van Ype Smid als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Jansma vertegenwoordigde binnen het bestuur de supporters, maar niet iedereen binnen de achterban bleek te zijn geïnformeerd. Dat leidde begrijpelijkerwijs tot onvrede. Cambuur Culture en de M.I.-Side eisten in een statement vervolgens het vertrek van het volledige stichtingsbestuur.

Dat kwam er maandag niet. Wel stapte Jansma dus op. ,,Over de inhoudelijke reden van mijn vertrek wil ik nu verder niets zeggen”, laat hij weten. ,,Maar het is deze dagen vaker gezegd: niemand is groter dan de club.”

'Clubbelang, dat is nu wat telt'

Dat geldt voor alle betrokkenen, herhaalt De Graaf. ,,De ego’s moeten aan de kant. Het gaat om wat het beste is voor Cambuur, welke positie iemand ook maar heeft. Clubbelang, dat is nu wat telt.” De directeur zei al eerder veel respect te hebben voor het feit dat Smid om die reden af zag van een rol als RvC-voorzitter. Toen de voordracht woensdag via deze krant bekend werd, riep dat veel weerstand op rondom Cambuur, met bestuurlijke onrust tot gevolg.

,,Het is juist rust die binnen de club nu moet terugkeren”, zegt De Graaf namens alle betrokkenen. ,,Daar moeten die gesprekken bij gaan helpen. Dat willen we allemaal.”

Ook Dirk Visser vertrekt

Naast Jansma besloot alvast ook Dirk Visser te vertrekken uit het stichtingsbestuur van de club. Hij was namens de certificaathouders een van de vier leden, terwijl Jansma een van de drie zogeheten kwaliteitszetels innam. Dat zijn posities binnen het bestuur die gereserveerd zijn voor sponsoren, supporters en gemeente. Hayo Apotheker zit er namens die eerste groep, Gerrit Krol zat er namens die laatste. Hij stopte onlangs en is nog niet vervangen.

Nieuws

menu