Cambuur moet genoegen nemen met punt tegen Sparta: 1-1

Jamie Jacobs duelleert met Sparta-middenvelder Younes Namli. FOTO ANP/ROY LAZET

SC Cambuur hervatte de competitie zondagmiddag met een gelijkspel. In eigen stadion kwamen de Leeuwarders niet verder dan 1-1 tegen Sparta Rotterdam.

De thuisclub had in het eerste duel van 2022 weer de beschikking over trainer Henk de Jong. Een aderlating was het echter het gemis van de zaterdag geblesseerd geraakte middenvelder Mees Hoedemakers. Ook zonder hem zat Cambuur zondag echter lange tijd op rozen. Een eigen doelpunt van Sparta-doelman Tim Coremans na ruim een half uur spelen, leek het verschil te gaan maken tussen de twee teams. 

Sparta heeft betere kansen

Dat Cambuur met een voorsprong ging rusten, mocht overigens een klein wonder heten. Zo liet de nieuwe Sparta-spits Adrian Dalmau al in de eerste twee minuten evenzovele kansen op de openingstreffer liggen. Daarnaast bracht doelman Sonny Stevens puik redding op inzetten van Younes Namli (schot) en tweemaal Lennart Thy (schot, kopbal).

Hoewel het gevaar van de gasten kwam, probeerden de Leeuwarders het spel te maken. Tot grote kansen leidde het echter niet, Cambuur kwam enkel tot wat ongevaarlijke schoten van afstand via Robin Maulun en Patrick Joosten.

Die laatste maakte als linksbuiten zijn officiële debuut voor Cambuur en was betrokken bij het keerpunt in de eerste helft. Joosten, gehuurd van FC Groningen, zette de bal voor en Sparta-doelman Coremans ving die. Hij liet de bal daarna echter op z’n knie vallen, waarna de bal tergend langzaam over de doellijn rolde: 1-0.

Inzet van de lijn gehaald

Na rust was het Cambuur veel waard om de voorsprong zo snel mogelijk te verdubbelen. Dat lukte na een kwartier spelen bijna toen Nick Doodeman een prima kans kreeg. De verder onzichtbare rechtsbuiten schoot echter voorlangs.

De amusementswaarde daalde daarna snel in Leeuwarden. Cambuur leek zonder goed te spelen op weg naar een zege, maar Sparta gaf niet op. Uiteindelijk was het Dalmau die van dichtbij uit een voorzet van Laurent Jans alsnog Stevens wist te passeren: 1-1.

Cambuur was daarna de weg kwijt en wankelde. De Rotterdammers roken bloed, maar de thuisclub bleef met hangen en wurgen overeind. De Leeuwarders kregen vervolgens in de blessuretijd zelf nog de beste kans op de overwinning: een inzet van spits Roberts Uldrikis werd echter van de lijn gehaald.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

menu