Cambuur loopt in laatste half uur over Excelsior heen, hattricks Mühren en Oratmangoen

Robert Mühren tijdens een eerdere wedstrijd. Foto: Henk Jan Dijks

Een uur lang had Cambuur het maandagmiddag lastig tegen Excelsior. Toen er een versnellinkje bij werd geschakeld, liep de koploper alsnog uit naar een ruime overwinning (7-2).

Het verschil met drie dagen eerder, toen Cambuur een energieke wedstrijd op de mat legde bij Volendam, was zondagmiddag aanvankelijk groot. Tegen Excelsior begon de ploeg van Henk de Jong slap. Dat resulteerde in een vroege achterstand.

Na zes minuten keken de Leeuwarders tegen 0-1 aan. Siebe Horemans stoomde op aan de rechterkant en zijn voorzet bereikte bij de tweede paal Joël Zwarts, die eenvoudig raak tikte.

Voordat er een kwartier op de klok stond, was de wedstrijd weer in evenwicht. Jarchinio Antonia zette de aanval zelf op en na een een-tweetje met Robert Mühren dwars dóor het centrum tikte de aanvaller subtiel raak.

Weer op achterstand

Het betekende echter niet de ommekeer in de wedstrijd. De beste kansen waren voor de pauze voor de Rotterdammers. Doelman Sonny Stevens redde formidabel op een schot van dichtbij van Reuven Niemeijer.

Na rust kwam Cambuur beter uit de kleedkamer en de eerste kans was voor Ragnar Oratmangoen. Nadat Antonia hem de bal op een presenteerblaadje gaf, schoot de middenvelder van dichtbij op een verdediger.

Een minuut later dan in de eerste helft keek Cambuur echter weer tegen een achterstand aan. Omarsson kreeg te veel ruimte om uit te halen. De topscorer van de Rotterdammers schoot de bal prompt in de kruising.

Tempo omhoog

Dat was wel het sein voor Cambuur om het tempo te verhogen. Excelsior zakte in en de thuisclub kreeg ineens kansen. Robert Mühren raakte na een uur spelen de onderkant van de lat, maar was vier minuten wel trefzeker. Nick Doodeman mikte de bal precies op het hoofd van de spits, die raak kopte.

Het was de 29ste treffer van Mühren, een evenaring van het clubrecord van Harry van der Laan. Die raakte dat record tien minuten later definitief kwijt toen Mühren een makkelijk gegeven strafschop benutte. 

Daarmee schoot de Volendammer Cambuur op 4-2, want kort daarvoor schoot Ragnar Oratmangoen van 20 meter de bevrijdende 3-2 binnen. Oratmangoen (twee keer) en Mühren tilden de score nog naar 7-2.

Het bracht Cambuur weer drie punten dichter bij de eredivisie. Vrijdag wacht het uitduel tegen FC Den Bosch.

Lees hier het liveblog terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur