Cambuur lijdt zeldzame nederlaag in aanloop naar drukke weken

Tegen het niveau dat Cambuur zaterdag grote delen van de wedstrijd haalde, zullen weinig tegenstanders bestand zijn. Alleen profiteerde Jong Ajax optimaal van de verkeerde afstelling van de vizieren van de Leeuwarder voorwaartsen.

Calvin Mac-Intosch (links) troeft Brian Brobbey af. De Amsterdammers wonen bij elkaar in de straat.

Calvin Mac-Intosch (links) troeft Brian Brobbey af. De Amsterdammers wonen bij elkaar in de straat. FOTO HENK JAN DIJKS

Van paniek was geen sprake. Calvin Mac-Intosch had in het veld genoten, ondanks de nederlaag. Zijn trainer Henk de Jong was lyrisch over het eerste uur van zijn ploeg, de eerste tien minuten daargelaten. ,,Daarna deden we het fantastisch. Het was een geweldige wedstrijd.’’ Daarna volgde een krachtterm uit de mond van de trainer en vervolgens ,,wat zonde.’’ Daarmee vatte hij de wedstrijd tegen Jong Ajax in twee woorden treffend samen.

De parallellen met de start van het vorige seizoen zijn overduidelijk. Na 10 wedstrijden staat Cambuur wederom op 22 punten. Dat hadden er op basis van zaterdagavond 3 meer kunnen zijn. Of beter gezegd, moeten zijn. De makkelijkst scorende ploeg van de eerste divisie liet het voor het vijandelijke doel een keer afweten.

Cambuur had Jong Ajax bijna een uur lang bij de strot. Nadat de Leeuwarders de zwakke openingsfase – Kenneth Taylor kreeg in de achtste minuut de vrije doorgang naar 0-1 omdat Doke Schmidt niet ingreep – achter zich hadden gelaten, toonden ze hoe goed ze kunnen voetballen. De ploeg van De Jong zette continu druk, was sterk in de omschakeling en creëerde legio kansen.

Grote kansen

Onder aanvoering van de geweldig spelende Mees Hoedemakers zette Cambuur de zaken nog in het eerste kwart van de wedstrijd recht. Hoedemakers zelf schoot hard raak in de bovenhoek en Michael Breij kreeg een niet te missen kans aangereikt van Jamie Jacobs, nadat Cambuur de jonge Ajacieden succesvol had opgejaagd. Het was wachten op meer. Voor de rust waren er een paar mogelijkheden, maar in het eerste kwartier na rust volgden de dikke kansen elkaar in rap tempo op. 

,,Je moet 3-1 en 4-1 maken en dan is de wedstrijd klaar’’, zei centrale verdediger Joris Kramer, die in de basis de voorkeur kreeg boven Erik Schouten. Robert Mühren, die voor de wedstrijd werd gehuldigd als beste speler van de eerste periode, knikte: ,,Je moet gewoon die bal erin rammen.’’

Want wat waren de kansen groot. Binnen vijf minuten na de pauze redde Jong Ajax-doelman Kjell Scherpen bekwaam op een uithaal van Giovanni Korte en een hakje van Kramer. ,,Ik was er dichtbij, zonde’’, sprak de laatste.

Krachten vloeien weg

Een nieuwe inzet van Korte werd door Scherpen met de voet gepakt en hij miste nog een keer vlak voor het doel. Tussendoor schoot Breij nog een keer tegen Scherpen aan en na een dik uur spelen raakte hij nog de paal. De meest scorende ploeg van de eerste divisie had het vizier simpelweg niet op scherp. ,,We moeten deze wedstrijd gewoon volwassen over de streep trekken’’, vond Kramer. Het lukte niet.

Langzaam vloeiden de krachten weg bij de thuisclub. Het uitvallen van Hoedemakers, die een tik op de enkel kreeg, en Breij die niet langer kon vanwege een oude blessure, betekende de ommekeer. ,,Het werd er niet beter op’’, concludeerde ook De Jong. 

Jasper ter Heide had het zwaar op de plek van Hoedemakers en Antonia kende een ronduit slechte invalbeurt. Cambuur raakte de grip kwijt en kwam niet meer onder de druk van de jonge Ajacieden uit. Het was wachten op het onheil.

Weinig kansen weggegeven

De Jong voelde het aankomen, Mühren hoopte maar dat de gelijkmaker niet zou vallen en Kramer merkte dat het geloof toenam bij de Amsterdammers. ,,Maar eigenlijk hebben we nog heel weinig weggegeven’’, zei Kramer, die andermaal liet zien klaar te zijn voor de concurrentiestrijd met Schouten.

De gelijkmaker viel toch. Devyne Rensch schoot acht minuten voor tijd richting het doel en via het been van Mac-Intosch viel de bal ongelukkig achter doelman Sonny Stevens. Vijf minuten later mocht Enric Llansana vogelvrij een hoekschop binnenkoppen. ,,De paar kansen die ze krijgen, gaan er meteen in’’, concludeerde Kramer. ,,Terwijl het verdedigend echt goed stond.’’

Reden om te wanhopen is er niet. Dergelijke wedstrijden zitten er altijd tussen. ,,Het zal ons nog wel een paar keer overkomen’’, stelde Mühren. ,,Je kunt geen 38 wedstrijden winnen.’’ Bovendien is verliezen van de beloften van Ajax geen schande. Zeker niet wanneer ze zoals zo vaak met een ijzersterk team naar Leeuwarden komen. ,,Het heeft geen zin om nu heel erg te balen’’, vond Kramer.

Druk programma

Henk de Jong kende toch een slechte zaterdagavond, want ook hij wist dat de wedstrijd een gemiste kans was. ,,We hadden het echt verdiend.’’ Hij kon zijn spelers echter weinig kwalijk nemen. ,,Het is klote voor de jongens dat ze die kansen missen. De volgende keer schieten ze er wel weer een paar in.’’ Dan wint Cambuur een dergelijke wedstrijd met 4-1 of 5-1 beloofde de trainer.

Als Cambuur de komende weken het niveau van het eerste uur haalt, hoeft de ploeg voor geen enkele tegenstander bang te zijn. Er liggen drukke, zware weken in het verschiet, waarin eerst koploper Almere City (zondag om 20.00 uur in Leeuwarden) en daarna nummer drie De Graafschap (donderdag 19-11 om 21.00 uur in Doetinchem) de tegenstanders zijn. ,,Hier worden we alleen maar beter van’’, concludeerde De Jong. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur