Cambuur klopt NAC Breda met duidelijke cijfers en neemt koppositie over

Blijdschap bij Cambuur na de openingstreffer van Giovanni Korte.

Blijdschap bij Cambuur na de openingstreffer van Giovanni Korte. FOTO HENK JAN DIJKS

SC Cambuur is de nieuwe koploper in de eerste divisie. De ploeg van trainer Henk de Jong won dinsdagavond in Brabant de topper tegen NAC Breda met 0-4 en nam zodoende de eerste plaats in de stand over van die ploeg.

Giovanni Korte was de grote man bij de Leeuwarders. De aanvaller, spelend tegen zijn oude werkgever, scoorde twee van de vier goals in het lege Rat Verlegh Stadion. Al in de eerste helft zette hij Cambuur uit een rebound op voorsprong. Nadat Mitchel Paulissen een kwartier na de pauze vervolgens de 0-2 maakte, zorgde Korte met zijn tweede treffer van de avond voor de 0-3. Jamie Jacobs maakte het karwei af: 0-4.

Cambuur toog als nummer drie naar Breda voor de topper tegen koploper NAC. Dat was ernstig gehavend door vele coronabesmettingen en thuisquarantaines in de afgelopen dagen en weken. De Brabanders konden nog wel een elftal op de been krijgen, maar misten diverse vaste waarden. Daarnaast was er niet of nauwelijks normaal getraind in de aanloop naar de wedstrijd van dinsdag.

Geen makkelijke avond

Toch zou het voor de Leeuwarders bepaald geen appeltje-eitje zijn om ‘even’ in Breda te winnen, wisten trainer Henk de Jong en zijn spelers. Ga maar na: een voorhoede met Kaj de Rooij, Sidney van Hooijdonk en Nick Venema is koploperwaardig. NAC probeerde dat drietal dinsdag vooral vanuit verdedigende stellingen te bereiken, waar Cambuur het spel maakte.

Dat leidde voor rust tot een veelvoud aan balbezit voor de Leeuwarders. Die kregen ook al vroeg kansen om de score te openen, maar Mitchel Paulissen en Michael Breij vonden de Bredase goalie Nick Olij op hun weg. Hij was echter kansloos toen Giovanni Korte de 0-1 maakte. De aanvaller, de hele avond een plaag voor de verdedigers van zijn oude club, scoorde nadat Jamie Jacobs op de paal kopte.

Cambuur had daarvoor al wel twee kansen voor NAC toegestaan. Eerst pareerde doelman Sonny Stevens – hij was vooraf een twijfelgeval na zijn blessure op de laatste training – een kopbal van Roger Riera. Daarna redde hij bekwaam op een schot van Van Hooijdonk na een hoekschop van de thuisclub.

Extra ruimte

Met de voorsprong op zak wist Cambuur dat NAC na rust uit zijn schulp zou moeten kruipen. Dat zou extra ruimte voor Cambuur betekenen in de jacht op een grotere voorsprong. Nadat Dion Malone kort na de thee al bijna een eigen doelpunt maakte, was het Mitchel Paulissen die de voorsprong namens Cambuur verdubbelde. Zijn rake afstandsschot betekende een kwartier na rust de 0-2.

Cambuur, spelend in het nieuwe rood-witte uitshirt, kwam vervolgens geen moment meer in de problemen. Korte maakte in de slotfase na een puike aanval de 0-3, waarna Jamie Jacobs in de extra tijd ook nog een doelpunt meepikte: 0-4.

Het betekent dat Cambuur aan kop gaat met 19 punten uit 8 wedstrijden. Dat is er één meer dan NAC Breda, dat nu 18 uit 7 heeft.