Cambuur in slotfase onderuit tegen FC Volendam

Giovanni Korte van SC Cambuur en Dean James van FC Volgendam strijden om de bal.

Giovanni Korte van SC Cambuur en Dean James van FC Volgendam strijden om de bal. FOTO HENK JAN DIJKS

Na acht competitiezeges op rij stond SC Cambuur vrijdagavond op eigen veld weer eens met lege handen. Tegen FC Volendam ging de koploper in de slotfase onderuit: 0-1. Het was de eerste nederlaag voor de Leeuwarders sinds 7 november 2020.

Bijzonder detail: op twee dagen na was het exact een jaar geleden dat Cambuur eveneens thuis vlak na de winterstop verloor van de Volendammers. Destijds werd het 1-2. Ditmaal hadden de gasten aan een late treffer van Samuele Mulattieri genoeg om de wedstrijd te beslissen.

Het scheelde weinig of de Italiaan had overigens al binnen vijf minuten gescoord. Centrale verdediger Joris Kramer, de vrijdag ongelukkig spelende vervanger van de geblesseerde Erik Schouten, verspeelde achterin de bal op knullige wijze aan Mulattieri. Die stond oog in oog met Cambuurdoelman Sonny Stevens, maar schoot via de buitenkant van de paal naast.

Nadat Nick Doodeman voor de gasten na ruim een kwartier ook gevaar stichtte, werd Cambuur via Doke Schmidt voor het eerst dreigend. Zijn fraaie schot van afstand belandde op de vuisten van Volendam-goalie Joey Roggeveen.

Dichtbij

De gasten wilden vervolgens een penalty nadat Giovanni Korte Boy Deul van de bal zette, maar scheidsrechter Pol van Boekel wilde er niet aan. De thuisclub nam daarna in de op en neer golvende eerste helft het heft in handen. Topscorer Robert Mühren was dichtbij een treffer, maar kwam net tekort. Dat gold ook voor Mitchel Paulissen en Korte met hun doelpogingen.

Na rust bleef het duel in evenwicht. Volendam stichtte opnieuw al snel enkele malen gevaar, maar door goed ingrijpen voorkwamen eerst Schmidt en later Calvin Mac-Intosch doelrijpe kansen van de gasten. De Volendamse captain Boy Deul nam vervolgens Stevens onder vuur, maar zag zijn schot naast gaan.

Cambuur had na een rappe aanval kort daarvoor via Jamie Jacobs de kans om de ban te breken. De middenvelder schoot echter hoog over na goed terugleggen van Mühren. De vrijdag ongelukkig spelende Kramer mocht kort daarna van geluk spreken dat hij bij een overtreding van achteren ‘slechts’ een gele kaart kreeg van Van Boekel.

Periodetitel

Ook in de laatste twintig minuten golfde het spel op en neer en kregen beide teams kansen om de score te openen. Zo moest Stevens tweemaal redding brengen om een achterstand voor Cambuur te voorkomen en vervolgens zag Mühren een inzet op de paal belanden. Ook Jacobs had tien minuten voor tijd opnieuw geen succes.

Net toen het bij een doelpuntloos gelijkspel leek te bleven, was het toch nog Mulattieri die Cambuur een spaarzame nederlaag toebracht: 0-1.

Het geluk bij een ongeluk voor Cambuur was dat nummer 2 Almere City niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen FC Eindhoven. Daardoor ging na de eerste ook de tweede periodetitel naar de Leeuwarders.