Cambuur in fraaie voetbalsfeer gelijk tegen De Graafschap

Robert Muhren van SC Cambuur en Jasper van Heertum van De Graafschap. FOTO HENK JAN DIJKS

Een voetbalfeest, dat was het vrijdagavond in Leeuwarden. Publiek op de tribune, de kampioenen van Cambuur op het veld, plus een prachtige sfeer in het stadion. En de wedstrijd? Die eindigde in 1-1.

Groots was de blijdschap bij supporters dat ze er weer bij konden zijn, luidkeels het gezang en de aanmoedigingen. Ronduit indrukwekkend was de sfeeractie bij de opkomst van de spelers. Er was georganiseerd vuurwerk buiten en binnen in het stadion, er was een immens spandoek van de supporters én om het af te maken: een erehaag van De Graafschap voor de kampioen.

Goed van start

Gedragen door de titel, de aanwezigheid van publiek en het vrijuit kunnen voetballen, ging Cambuur goed van start in het duel met de nummer 2. De Leeuwarders hadden in de openingsfase het beste van het spel. Cambuur stichtte echter te weinig doelgevaar om de score te openen. Robert Mühren was er nog het dichtste bij, maar De Graafschap-doelman Rody de Boer voorkwam een 1-0 voor de thuisclub.

De gasten lieten aanvankelijk bar weinig zien en kropen pas halverwege de eerste helft ietwat uit hun schulp. Tweemaal kwam verdediger Jordy Tutuarima gevaarlijk door op de linkerflank en eenmaal leidde dat tot een corner. Die werd vervolgens door Michael Breij ongelukkig in het eigen Cambuurdoel gewerkt, waardoor De Graafschap tegen de verhouding in op 0-1 kwam.

Steun vanuit het publiek

Een goed schot van opnieuw Mühren betekende op slag van rust bijna de gelijkmaker van Cambuur, maar doelman De Boer lag in de weg. De Leeuwarders brachten in het slotkwartier van de eerste helft te weinig om de Doetinchemse goalie echt te kunnen verontrusten.

Er moest dus een tandje bij en dat kwam er in de vorm van nog meer steun van het publiek enerzijds en onder anderen invaller Korte anderzijds. Hij bezorgde Cambuur een kwartier na rust dan toch de gelijkmaker door een knap en hard schot: 1-1.

Niet neerleggen bij gelijkspel

De sfeer in het stadion (en daarbuiten door vuurwerk) bleef fraai, net als de redding van Sonny Stevens even later op een inzet van Joey Konings. Ook Jasper van Heertum liet namens De Graafschap de kans op de 1-2 liggen. Cambuur kreeg via Issa Kallon op haar beurt een mogelijkheid op een tweede treffer; zijn omhaal trof echter geen doel.

Beide ploegen legden zich in de slotfase nog niet neer bij een gelijkspel. De Graafschap, dat met winst goede zaken kon doen in de strijd om de tweede promotieplek, dacht tien minuten voor tijd via Elmo Lieftink te hebben gescoord. Zijn bal werd echter van de doellijn gehaald.

Het bleef zodoende in Leeuwarden bij 1-1. Maar dat deerde menigeen in het stadion relatief weinig na een voetbalavond met vooral een lang gemiste sfeer in het Cambuurstadion.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur