Cambuur in eigen huis te sterk voor defensief MVV: 2-0

Luc Mares van MVV en Jamie Jacobs van Cambuur. FOTO HENK JAN DIJKS

Koploper SC Cambuur heeft zondagavond drie belangrijke punten gepakt. In eigen stadion was de koploper met 2-0 te sterk voor een ultradefensief MVV. Robert Mühren en Mees Hoedemakers scoorden de doelpunten.

De Leeuwarders begonnen tegen MVV met dezelfde basiself als een week eerder tegen Jong PSV. Dat duel werd met 5-1 gewonnen. Aan vertrouwen dus geen gebrek bij koploper Cambuur. Bovendien was er de goede herinnering aan de eerste confrontatie met MVV dit seizoen: in Maastricht waren de Leeuwarders in september maar liefst met 7-1 te sterk gebleken.

Dat het zondagavond geen doelpuntenfestijn zou worden, viel te verwachten. Zoals Cambuurtrainer Henk de Jong al voorspelde in aanloop naar het duel, betrokken de Limburgers de defensieve stellingen. Het deed denken aan de manier van spelen van NEC enkele weken geleden. De Nijmegenaren hielden toen aan de verdedigende tactiek tegen Cambuur een punt over (0-0) en dat was ook MVV opgevallen.

De Leeuwarders hadden zondagavond de hele wedstrijd het overwicht, het balbezit, de kansen én het meeste recht op de winst. Tot veel mogelijkheden kwam Cambuur voor rust echter niet. Issa Kallon was nog wel twee keer dicht bij een doelpunt. Eerst was MVV-doelman Mike Havekotte met een katachtige redding hem echter de baas en even later zag de vleugelspits zijn inzet naast de goal verdwijnen.

21ste treffer Mühren    

Topscorer Robert Mühren zag voor de thee nog een doelpunt wegens buitenspel afgekeurd worden, maar brak de ban kort na het begin van de tweede helft alsnog namens Cambuur. De spits maakte zijn 21ste competitietreffer van het seizoen; hij rondde een aanval via David Sambissa en Jamie Jacobs doeltreffend af: 1-0.

Ineens bleek dat de Maastrichtenaren zowaar meer konden dan alleen verdedigen. Zo nam Blummel namens de gasten het Leeuwarder doel onder vuur. Het betekende na bijna een uur spelen dat Sonny Stevens zich ook eens moest strekken. De doelman voorkwam er de 1-1 mee.

Een tweede treffer zou bevrijdend werken voor Cambuur. De goal kwam er via Mees Hoedemakers. Hij maakte er halverwege de tweede helft 2-0 van door van afstand Havekotte te passeren met een harde, lage schuiver.

Het betekende dat de zege tegen het onmachtige MVV daarmee al in de tas zat. De Maastrichtenaren kwam er amper uit nog, terwijl Cambuur zo nu en dan nog een mogelijkheid kreeg om een derde doelpunt te maken. Dat kwam er niet, maar niemand die daar aan de zijde van de thuisclub om maalde. De koploper pakte opnieuw drie punten. Het volgende duel van de Leeuwarders is maandag over een week tegen Jong Ajax. In Amsterdam.

Lees hier het liveblog terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur