Cambuur houdt stand in Rotterdam en gaat met lekker gevoel korte vakantie in

Robert Muhren viert een doelpunt. FOTO ANP/ HENK JAN DIJKS

Het was de laatste tien minuten overleven voor Cambuur, maar de Leeuwarders bleven overeind in Rotterdam. Met een 0-1 overwinning op Excelsior sloot de ploeg van Henk de Jong de prima eerste seizoenshelft in stijl af.

Het was hangen er wurgen in de slotfase, maar niemand die daar bij Cambuur om maalde. De Leeuwarders pakten weer drie punten en kunnen maandag toekijken hoe naaste concurrent Almere City het doet tegen Jong PSV. Voorafgaand aan dat duel staat Cambuur zes punten los van de nummer twee.

Cambuur werd wederom geconfronteerd met een overmacht aan defensieve spelers. Daar zijn de Leeuwarders inmiddels wel aan gewend. Het was even zoeken hoe er een bres in geslagen moest worden.

Grip op het duel

In de zesde minuut maakten Henk de Jong en Pascal Bosschaart gebruik van een blessurebehandeling om hun manschappen nog van wat aanwijzingen te voorzien. Prompt kreeg Cambuur grip op het duel en zeven minuten later leverde de eerste kans ook meteen een doelpunt op.

Giovanni Korte gaf een voorzet die heel lang onderweg was voordat de bal op het hoofd van Robert Mühren belandde. De spits had de tijd om na te denken over het vervolg en stuurde de bal met een boogje de verre hoek in. Het was alweer zijn vijftiende doelpunt van het seizoen.

Even later ontsnapte Issa Kallon. Hij leek op weg naar de 0-2, maar ging voor eigen succes in plaats van de bal af te leggen op de instormende Korte. Doelman Allessandro Damen kon daardoor een treffer voorkomen.

Alert op snelle uitbraken

Cambuur bleef de controle houden, maar moest af en toe alert zijn op de snelle uitbraken van de thuisclub. Vlak na rust voorkwam Stevens met een prima ingreep de gelijkmaker van Zwarts.

De beste kansen waren na de pauze aanvankelijk voor de Leeuwarders. Mees Hoedemakers was dichtbij met een schot tegen de paal en Mühren zag zijn inzet via een been van een Rotterdamse verdediger over het doel van Damen gaan.

Omdat de 0-2 uitbleef, hield Excelsior hoop. Oud-Cambuurtrainer Marinus Dijkhuizen, nu in dienst van Excelsior, wisselde aanvallend en de thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker.

Het leverde een beste kans op voor Elias Mar Omarson. De topscorer van de eerste divisie profiteerde bijna van een slippertje van Doke Schmidt, maar moest zijn meerdere erkennen in Stevens. Ook een scrimmage voor zijn doel liep goed af.

Overleven

Het laatste kwartier was het overleven voor Cambuur. Dat lukte mede door een paar goede ingrepen van Stevens. De ontlading was groot na de vijf minuten extra tijd.

Lees het verloop van de wedstrijd terug in ons liveblog.

Nieuws

menu