Cambuur houdt hoofd koel in roerig jaar: 'Iedereen verwacht het maar even van ons'

Weinig tot niets bracht de spelers binnen de lijnen van hun stuk. In een roerig jaar 2020 bewaarde trainer Henk de Jong de rust. Het is de belangrijkste voorwaarde om de zo gewenste promotie te bemachtigen.

Robert Mühren kopt vanuit een lastige hoek de 1-0 binnen namens Cambuur.

Robert Mühren kopt vanuit een lastige hoek de 1-0 binnen namens Cambuur. FOTO HENK JAN DIJKS

De ontlading was enorm. Het gevoel waarmee Cambuur de korte winterstop inging, was als een warm bad. De overwinning op Excelsior was een passend slot op een bijzonder jaar. Met 43 punten uit 17 wedstrijden gaat de koploper de kerstdagen in. ,,Geweldig’’, zei trainer Henk de Jong. ,,Want vergeet niet dat we een enorme tik hebben gehad.’’

Zelden was een kalenderjaar voor Cambuur zo explosief als in 2020. Telkens doemden situaties op die de club van de sokkel konden blazen, maar keer op keer werd de lont op tijd uitgedrukt en een (dreigende) crisis bezworen. De wijze waarop de Leeuwarders het onrecht dat ze trof achter zich lieten, is knap.

Natuurlijk ontplofte trainer Henk de Jong in april toen zijn club de toegang tot de eredivisie werd ontzegd. Een straatlengte voorsprong op nummer drie was voor de KNVB niet voldoende om de Leeuwarders te laten promoveren. Leeuwarden stond in brand, de gang naar de rechtbank was onvermijdelijk.

Algemeen directeur Ard de Graaf was niet minder boos, maar bleef rustig en liet de emoties nooit de overhand krijgen. Dat straalde door in de hele club.

Ook de spelers zetten snel een punt achter het seizoen, al zal het gevoel van onrecht tot in lengte van dagen blijven hangen.

,,We lieten ons er niet gek door maken’’, zei Mitchel Paulissen. ,,Dat had gemakkelijk gekund, want iedereen ziet ons als de te kloppen ploeg.’’ De verwachtingen waren voor het nieuwe seizoen torenhoog en staf en spelers deden er alles aan om die te temperen. Ten onrechte bleek na de eerste helft van het seizoen.

Knop om

Er was maar één manier om te reageren en precies dat deed Cambuur. Blijven winnen met de selectie die zo goed als hetzelfde bleef. Het begin van het seizoen verliep nog wat stroef. Volgens De Jong was het nog een beetje te wijten aan de trieste afloop van de vorig seizoen.

En er was dat ene geval van corona dat in de voorbereiding De Jong en zijn ploeg even van zijn stuk bracht. Calvin Mac-Intosch testte positief op de dag dat Cambuur in eigen stadion oefende tegen Volendam. Niets lukte die dag en Cambuur kreeg een pak slaag. De winst van die wedstrijd was dat De Jong zijn ploeg ook kon wapenen tegen de impact daarvan.

De ervaren mannen in de groep stonden op en de knop ging om. Cambuur sprankelde een lange periode als vanouds, ontplooide zich als een doelpuntenmachine en pakte de positie die de club zo ambieert weer terug. Er telt dit seizoen maar een ding en dat is promoveren.

Niets mag daar tussen komen. Een dreigende bestuurscrisis werd in de kiem gesmoord. Toen Ype Smid zag hoeveel onrust zijn mogelijke terugkeer als voorzitter van het stichtingsbestuur teweegbracht, trok hij zich terug. De club is gebaat bij rust, zei ook Smid. Na de jaarwisseling zal de zoektocht naar een nieuwe voorzitter voortgezet moeten worden.

Zoals ook het stadiondossier nog voor flink wat hoofdbrekens zal zorgen op de burelen aan het Cambuurplein. Door het terugtrekken van ontwikkelaar Wyckerveste staat de ontwikkeling van een nieuw onderkomen van de club op losse schroeven.

Niets sloeg over op de spelers op het veld. De mannen van De Jong bleven onverstoorbaar. Ook toen het in de laatste vier wedstrijden wat stroever liep, bleef Cambuur winnen. Ploegen groeven zich immers dieper en dieper in en toch vond Cambuur telkens een antwoord.

Fraai kopdoelpunt

Ook tegen Excelsior trok Cambuur die lijn door. Door een prachtig kopdoelpunt van Robert Mühren stapten de Leeuwarders met een minimale zege in de bus. ,,Deze is echt heerlijk en super belangrijk’’, wist Paulissen, die vrijdag zijn contract met twee seizoenen verlengde.

Zeker omdat er in de slotfase een andere kant werd gevraagd van de spelers. Op karakter trok Cambuur de overwinning over de streep. ,,Het was vrouwen en kinderen eerst’’, constateerde Paulissen lachend. ,,Maar als dat gevraagd wordt, kunnen we het ook.’’ Alles voor dat heilige doel. ,,Ik wil met Cambuur de eredivisie in.’’

Daarbij heeft Cambuur de beste doelman van de eerste divisie onder de lat staan. Keeper Sonny Stevens hield niet voor het eerst dit seizoen zijn ploeg op de been met een paar prima reddingen. Het aanblijven van hem is misschien wel de belangrijkste slag die technisch manager Foeke Booy in de zomer sloeg.

Een kleine week vakantie en daarna doorgaan op dezelfde voet. Het recept om Cambuur van de wijs te brengen is nog niet gevonden. Corona kan nog een gevaar zijn. Een uitbraak kan verstrekkende gevolgen hebben. Vraag maar in Breda. NAC begon het seizoen sterk, maar werd teruggeworpen door een ziektegolf in de A-selectie.

Brede selectie

Mocht ziekte toch in de ploeg sluipen, dan is er nog altijd de brede selectie waar De Jong op kan terugvallen. Een heel team wisselen kan niet, zo bleek donderdag in de beker tegen Go Ahead Eagles, maar een paar wissels toepassen zonder te verzwakken, is het hele seizoen al de grote kracht. Het kan zomaar beslissend worden als straks de prijzen worden verdeeld.

Wel voelbaar is het gemis van supporters op de tribune. De spelers smachten ernaar om de successen weer te kunnen delen met de fans. Ze werden ook gisteren in Rotterdam gemist. Wat was er nou mooier geweest om de succesvolle eerste seizoenshelft te vieren met de supporters?

Cambuur voelt de gevolgen van de lege tribunes in de portemonnee. Tot januari is begroot op wedstrijden zonder publiek, maar rond maart moet daar wel verandering in komen, anders krijgt ook Cambuur weer een flinke financiële puzzel voor de kiezen. Rustig blijven is het devies. Dat is dit hele jaar al het beste recept tegen tegenslag.

De beloning lonkt, maar ligt tegelijkertijd nog 21 wedstrijden ver weg. ,,Het is echt heel knap met de druk die op ons lag’’, concludeerde De Jong. ,,Iedereen verwacht het maar even van ons.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur