Cambuur doet goede zaken met magere overwinning

Jamie Jacobs van SC Cambuur vecht een duel uit met PSV' er Joel Piroe Foto Henk Jan Dijks

Het kostte heel veel moeite en Cambuur speelde maandagmiddag tegen Jong PSV een van de mindere wedstrijden van het seizoen. Maar de Leeuwarders stapten met drie punten (0-1) de bus in en profiteerde daarmee optimaal van het puntenverlies dat alle concurrenten dit weekeinde leden.

Er pasten veel woorden bij de eerste helft in Eindhoven, maar het meest treffend was simpelweg het woord slecht. Cambuur creëerde in het inhaalduel in de eerste helft welgeteld een kans. En daar hadden de Leeuwarders 34 minuten voor nodig. Giovanni Korte schoof de bal naast na een voorzet van David Sambissa.

Niet mopperen

De ploeg van Henk de Jong mocht niet mopperen dat het bij de pauze nog 0-0 stond. In het eerste kwartier was het druk voor het doel van Sonny Stevens, die een paar keer moest ingrijpen en een paar keer een PSV’er voor zich zag die het vizier niet op scherp had staan.

Cambuur was onherkenbaar en PSV maakte het Cambuur net als vorig seizoen –toen werd het ook 0-1- heel moeilijk. Het vaak zo geroemde middenveld van Cambuur werd ontregeld en de Leeuwarders grossierden in slechte passes en balverlies. Niet voor niets stuurde Henk de Jong al ruim voor de rust een paar spelers uit de dug-out om zich op te warmen.

De eerste helft deed denken aan die in Helmond Sport van eerder dit seizoen. Toen speelde Cambuur een waardeloze eerste 45 minuten en zette het na een donderspeech in de pauze de achterstand om in een 1-5 overwinning.

Ingrijpen in de rust

Ook in Eindhoven greep De Jong in de pauze in. In elke linie bracht hij een verandering. David Sambissa week voor Alex Bangura, Robin Maulun verving Jamie Jacobs en Michael Breij bleef achter in de kleedkamer ten faveure van Issa Kallon.

Veel beter werd het allemaal niet. Jong PSV liet het initiatief aan Cambuur, maar openingen vonden de Leeuwarders nauwelijks. Aan de andere kant bleef PSV gevaarlijk in de counter en Sonny Stevens moest weer in actie na een kopbal van Joël Piroe.

Issa Kallon brak uiteindelijk toch de ban. Op het middenveld onderschepte Mitchel Paulissen de bal. Kallon dribbelde vervolgens naar binnen en drukte trefzeker af. Daar bleef het bij. Cambuur overleefde ook het slotoffensief van de Eindhovenaren.

Uitstekende zaken

Net als vrijdag tegen FC Den Bosch leverde een matige wedstrijd toch drie punten op en daarmee deed Cambuur uitstekende zaken. Almere (dat vrijdag gelijkspeelde tegen Volendam) staat drie punten achter en de voorsprong op NAC (gelijk tegen TOP Oss) en De Graafschap (verlies bij Eindhoven) groeide tot zes punten.

Nieuws

menu