Buiten het veld denkt Hajal steeds aan Beiroet

Rami Hajal is aangedaan door het leed in Beiroet. De middenvelder (18) van SC Heerenveen roept op om te doneren voor slachtoffers van de explosie die een groot deel van zijn geboortestad heeft verwoest.

De in Beiroet geboren Rami Hajal probeert op het veld alleen met voetbal bezig te zijn. FOTO FPH/MUSTAFA

De in Beiroet geboren Rami Hajal probeert op het veld alleen met voetbal bezig te zijn. FOTO FPH/MUSTAFA

Als Rami Hajal op het veld staat, dan probeert hij zich puur en alleen op het voetballen te concentreren. Zo is hij dat gewend. Hij wil elke minuut aangrijpen om beter te worden in het spel dat hem zo ongelooflijk veel vreugde brengt. ,,Na afloop van een training of wedstrijd denk ik altijd: wat moet ik de volgende keer anders doen, waar kan ik van leren? Die druk leg ik mezelf altijd weer op.”

Ook gisteren, tijdens de verloren oefenwedstrijd tegen Vitesse (1-2), hield Hajal zich naar eigen zeggen alleen bezig met voetbal. Hoe moeilijk ook. ,,Als ik op het veld zou denken aan wat er in Libanon is gebeurd afgelopen week, dan zou het ten koste gaan van mijn prestaties.”

Buiten de lijnen

Hoe anders zijn de gedachten van Hajal buiten de lijnen. Daar is voetbal op dit moment even totaal onbelangrijk. Als hij thuis is, denkt hij alleen maar aan de situatie in Beiroet, de Libanese hoofdstad die dinsdag werd getroffen door een vernietigende explosie, de stad ook waar hij in 2001 het levenslicht zag.

Hij volgt het nieuws en de ontwikkelingen in het land van zijn hart op de voet. Hajal belt bovendien dagelijks met familie in het stadje Falkenberg, in Zweden. In het Scandinavische land begonnen zijn ouders een nieuw leven wegens de politieke en economische situatie in Libanon. Rami Hajal was een jongetje van anderhalf toen hij met zijn vader, moeder en zus emigreerde.

Van zijn naasten in Zweden wil Hajal weten of zij op Libanese televisiekanalen nog nieuws hebben gehoord waarvan hij zelf nog niet op de hoogte is. ,,Voor elke Libanees is dit hartverscheurend”, zegt hij.

Voor het duel met Vitesse en ook eerder werd er door spelers en trainers van Heerenveen gesproken over de ramp. Coach Johnny Jansen wilde er voor Hajal, die twee jaar geleden naar Heerenveen kwam, extra bij stilstaan.

,,Normaal hebben we het ook wel over nieuws, maar dan kort”, zegt Jansen. ,,Nu hebben we voor Rami de aandacht wat verdiept. Je merkt dat het veel met hem doet. Hij geeft ook aan dat het daar een gekkenhuis is, dat hij daar contacten heeft.”

‘Verdrietig’

Bij de ontploffing raakten geen familieleden of vrienden van Hajal gewond. ,,Maar het is zo verdrietig allemaal”, zegt hij. ,,Ik doe vanuit Nederland wat ik kan. Op mijn sociale media heb ik opgeroepen om geld te geven aan de organisaties die zich inzetten voor de slachtoffers.”

,,Zo’n 300.000 mensen zijn ineens dakloos, drie ziekenhuizen zijn kapot, er is geen elektriciteit”, vervolgt Hajal. ,,Er is in Beiroet behoefte aan onderdak en eten, aan medische hulp. Ik zou ook langs deze weg tegen de mensen in Nederland willen zeggen: doneer wat je kunt missen. Doe het alsjeblieft. Echt elke euro, elke cent is nodig.”

Met de schuldvraag houdt Hajal zich helemaal niet bezig. Want, zegt hij, wat en wie moet je nou wel en niet geloven? Er doen zoveel geruchten en verhalen de ronde. ,,Sommigen zeggen dit, sommigen zeggen dat. Ik wil er helemaal geen commentaar op geven, ik weet het gewoon niet. Ik weet alleen dat de inwoners van Beiroet alle mogelijke hulp kunnen gebruiken. Daar gaat het nu om.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen