Broer en zus Abma fietsen hun prijzenkasten vol

Elmar en Maureen Abma uit Wolvega winnen op hun racefietsen prijs na prijs. Broer en zus zijn al diverse keren Nederlands kampioen geworden.

De talentvolle wielerkampioenen Elmar en Maureen Abma.

De talentvolle wielerkampioenen Elmar en Maureen Abma. FOTO RENS HOOYENGA

De 16-jarige Elmar Abma heeft inmiddels al meer dan tien nationale titels achter zijn naam staan. Dit jaar werd hij Nederlands kampioen op de baan, op de onderdelen sprint en duurfietsen. Onlangs pakte hij ook nog het NK-goud in de tijdrit op de weg.

Zijn drie jaar jongere zus Maureen wist ook al twee handenvol kampioenschappen te winnen. Dat ze nu kampioen is bij het mountainbiken, het veldrijden, op de weg en op een baanonderdeel maakt het erg bijzonder voor haar. ,,Sinds november vorig jaar mag ik tijdens meerdere disciplines in het rood-wit-blauw rijden’’, geeft Maureen aan.

‘Wij gunnen het elkaar heel erg’

De manier waarop ze het vertelt, laat blijken dat ze al gewend is aan de gevulde prijzenkast. De afgelopen jaren fietste ze de trofeeën in recordtempo bij elkaar. Van jaloezie is geen sprake in huize Abma, waar de twee nieuwste bekers op het aanrecht staan te pronken. ,,Wij gunnen het elkaar heel erg’’, zegt het jongste talent.

De liefde voor het wielrennen begon voor beiden tijdens de zogenoemde Dikke Bandenrace in Wolvega, vijf jaar geleden. De koers was bedoeld om kinderen tussen de zeven en twaalf jaar enthousiast te maken voor het wielrennen. Dat lukte bij de Abmaatjes zeker, want vanaf die dag zijn Elmar en Maureen bijna niet meer van de fiets te krijgen. ,,Ik train per week vijf keer op de fiets’’, zegt Elmar. Maureen werkt zichzelf drie keer per week in het zweet tijdens trainingen. De wedstrijden komen daar, vaak in het weekeinde, nog bij.

Natuurlijk zijn ze tegelijkertijd druk bezig op school. Elmar is havo-leerling op het Linde College in zijn woonplaats. Hij moet zijn succesvolle wielercarrière dit jaar combineren met de examens. Maureen is op dezelfde school net begonnen aan het tweede jaar vmbo-theoretisch.

'Ik vind het fijn om alleen te trainen, want dan kan ik mijn eigen plan trekken en ben ik van niemand afhankelijk'

Hoewel ze niet op een Topsportschool zitten, wordt er wel rekening met het koppel gehouden. ,,Als er op zaterdag een NK-wedstrijd is, krijgen we soms op vrijdag vrij van de lessen, zodat we het parcours alvast kunnen verkennen’’, zegt Elmar. De rest van de week moet hij een mix zien te vinden tussen school, huiswerk maken en de trainingen. ,,Maureen gaat na school huiswerk maken en ik klim meteen op de fiets. ’s Avonds gaat zij fietsen en ik studeren.’’

Elmar Abma is aangesloten bij het Merida Adelaar Development Team in Apeldoorn, maar vaak traint hij individueel in en rond Wolvega. Zijn zus traint bij wielervereniging De Driehoek, in de buurt van Steenwijk. Tijdens de coronaperiode trainden ze soms samen, maar vaak gebeurt dat niet. ,,Ik vind het fijn om alleen te trainen, want dan kan ik mijn eigen plan trekken en ben ik van niemand afhankelijk’’, verklaart Elmar. Maureen vult eerlijk aan: ,,Hij gaat natuurlijk ook veel sneller dan ik.’’

Genoeg te verbeteren

Waar de liefde voor wielrennen begon met een wedstrijd dicht bij huis, reist de familie Abma inmiddels stad en land af om de wedstrijden te bezoeken. Na vrijwel elke race kan er in de kofferbak een trofee mee terug worden genomen. De twee hebben een prijzenkast waar veel sporters alleen maar van kunnen dromen, maar alle bekers en medailles maken Elmar en Maureen zeker niet verzadigd. Er valt namelijk nog genoeg te verbeteren, stelt Elmar.

Wat zijn bij hem de zwakke punten precies? ,,Daar moeten we het eigenlijk niet over hebben, want dan weet de concurrentie het ook’’, vertelt hij met een lach. Hij praat liever over zijn ambities. ,,Ik wil uiteindelijk prof worden. Volgend jaar wil ik naar een WK op de baan of op de weg.’’ Ook Maureen kijkt ambitieus richting de toekomst: ,,Ik zou graag eens op de Olympische Spelen willen rijden. Dat lijkt me echt heel mooi.’’

Dromen van grote wielerronde

Op dit moment kunnen ze alleen nog maar dromen van fietsen in een grote wielerronde, zoals de zondag geëindigde Tour de France. Vrijwel dagelijks zaten ze de afgelopen weken voor de buis gekluisterd om de wielrenners richting Parijs te volgen. ,,Maar van de Tour genoot ik meer dan dat ik er echt iets van heb geleerd’’, zegt Elmar. Hij steekt vooral veel op tijdens de koersen.

Wat hij en Maureen niet meer hoeven te leren, is hoe ze prijzen moeten winnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
Instagram