Broekster Boys nog ongeslagen in eerste klasse: 'Dit zijn voor ons mooie punten'

Broekster Boys is na drie duels nog ongeslagen in de eerste klasse. Zaterdag verraste de ploeg het ambitieuze Blauw Wit ’34.

Hedgar Hoekstra heeft Broekster Boys op 2-1 gezet. Martijn Barto kan er namens Blauw Wit ‘34 niets meer aan veranderen.

Hedgar Hoekstra heeft Broekster Boys op 2-1 gezet. Martijn Barto kan er namens Blauw Wit ‘34 niets meer aan veranderen. FOTO HENK JAN DIJKS

Als scheidsrechter Bryan Huizinga fluit voor het begin van de wedstrijd, breekt de zon door boven het voetbalveld. De eerste tachtig minuten is het droog, toch regent het op het veld negentig minuten lang. Kansen welteverstaan. 

Dat er slechts vijf doelpunten vallen, mag een klein wonder worden genoemd. Van tien treffers had niemand van de aanwezigen vreemd opgekeken. Beide ploegen sneden als een warm mes door de boter door elkaars defensies, maar de laatste pass kwam te vaak niet aan. Het ontbrak de aanvallers aan overzicht of aan geluk in het vijandelijke strafschopgebied. 

Broekster Boys stapte uiteindelijk met de overwinning van het veld. ,,Wij wisten vooraf dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Zij zijn voetballend misschien sterker, maar met strijd komen wij heel ver’’, vertelt Boys-aanvaller Hedgar Hoekstra (21). Hij zette zijn ploeg met nog een kwartier spelen op een 2-1 voorsprong, na een imposante sprint. Daarvoor waren Piet Wessel Dijkstra van de thuisploeg en Kayin Kleefstra namens de Leeuwarders al op het scorebord verschenen.

'Dat doelpunt was lekker'

Het doelpunt van de Leeuwarder middenvelder was van ongekende schoonheid. Hij kapte na een uur een middenvelder uit en schoot vanaf een meter of dertig de bal buiten het bereik van doelman Sander de Boer tegen de touwen. 

,,Dat doelpunt was lekker’’, stelt Kleefstra (23), die echter niet tevreden was over de wedstrijd. Hij zag zijn team met nog vijf minuten te gaan op 2-2 komen door Floris Boonstra, maar veertig seconden later keek de uitploeg weer tegen een achterstand aan door Vincent Hoekstra. Het zegt veel over de wedstrijd, die geen minuut saai was. 

,,We begonnen redelijk, maar op een gegeven moment hebben we te veel balverlies en zijn ook alle tweede ballen voor de tegenstander’’, aldus Kleefstra. ,,Dan herpakken we ons een kwartier voor rust heel goed. In de tweede helft gaat het alle kanten op. Wij kregen kansen, maar de tegenstander kreeg ook steeds grotere mogelijkheden.’’

Blauw Wit blijft op één overwinning staan. Dat is te weinig voor een ploeg die mee wil doen om de bovenste plaatsen. Broekster Boys heeft handhaving als doelstelling, maar dat was op het veld niet te zien.

Ambities

Bij de thuisploeg heerste na het laatste fluitsignaal een andere stemming. Na drie wedstrijden is de ploeg in de competitie nog ongeslagen. ,,Wij hebben Winsum, Oranje Nassau en Blauw Wit getroffen. Dat zijn ploegen die normaal in het linkerrijtje staan, dus voor ons zijn dit mooie punten’’, stelt Hoekstra.

Hij was met zijn loopvermogen en versnellingen een plaag was voor de Leeuwarder defensie. Het overzicht ontbrak echter weleens bij de buitenspeler. ,,Wij kregen zoveel ruimte in de tweede helft. We hadden eigenlijk nog vaker moeten scoren, maar ik ben heel tevreden met de overwinning. Het belangrijkste is dat wij ons handhaven.’’

Zijn medespelers denken daar na de vliegende start anders over. Zij hebben de ambitie bijgesteld, roepen ze met een lach op hun gezicht. ,,Wij gaan dit seizoen voor het kampioenschap!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport