Braziliaanse zet nieuw wereldrecord: golfsurfen op 22,40 meter

Golfsurfer Maya Gabeira heeft het wereldrecord van de hoogste golf waarop een vrouw heeft gesurft op 22,40 meter gezet. Daarmee heeft ze haar eigen record uit 2018 met een golf van 20,72 meter, ruim verbroken. De Braziliaanse deed haar recordpoging al afgelopen februari, maar na maanden van rekenen is die nu pas erkend door de World Surf League (WSL).

De 33-jarige Braziliaanse zegt dat ze moediger was dan anders. "Ik riskeerde meer dan ik normaal graag doe. Het geluid dat de golf maakte toen hij brak, deed me beseffen dat dit waarschijnlijk de grootste golf was die ik ooit had bereden," zegt Gabeira achteraf.

Ze surfte haar wereldrecord op 11 februari 2020, maar omdat het lastig is de hoogte van een golf te berekenen, had de WSL tot 10 september nodig. De poging van Gabeira moest daarnaast vergeleken worden met die van haar Franse tegenstandster Justine Dupont (29). Die deed op dezelfde dag een poging het wereldrecord op haar naam te zetten. Na maanden van rekenen door oceanografen moet de Française haar meerdere erkennen in de Braziliaanse.

Nieuws

menu