Bondscoach De Boer: heel blij persoon

Bondscoach De Boer: heel blij persoon ANP

Frank de Boer kan niet wachten om als bondscoach te beginnen. "Ik ben een heel blij persoon. Hoewel je dat misschien niet altijd aan me ziet, het is toch echt zo", grapte de trainer vrijdag bij zijn officiële aanstelling in Zeist. "Ik ben vereerd dat ik hier zit. Het maakt me zeer trots om bondscoach te zijn van dit land. Het is een zeer speciaal moment voor mij. En voor mijn naasten."

De Boer was bij het WK van 2010 assistent van bondscoach Bert van Marwijk. Met Ajax won hij vervolgens vier landstitels. De buitenlandse avonturen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United verliepen weinig succesvol. De aanstelling van De Boer is daarom niet onomstreden. "Je hebt altijd tegenstanders. Die hoor je vaak het luidst", aldus De Boer. "Ik denk dat er ook een hele grote groep wel tevreden is met de keuze van de KNVB."

In de kritieken ging het de voorbije dagen ook over de manier van spelen. Bij Ajax was het voetbal vaak saai, de bal ging vaak breed of terug in plaats van vooruit, zeiden de critici. De Boer kon er vrijdag wel om lachen al leek het hem ook wel te raken. "Volgens mij speelde ik als voetballer wel eens een bal vooruit", doelde hij op de lange pass die hij bij de kwartfinale van het WK van 1998 tegen Argentinië op Dennis Bergkamp gaf. "Het tikkie breed slaat niet op mij. Ik wilde juist altijd vooruit."

Ervaring

De Boer denkt dat zijn ervaring belangrijk is als bondscoach. De verdediger deed mee aan het EK 1992, WK 1994, WK 1998, EK 2000 en EK 2004. In 1996 ontbrak hij bij het EK wegens een blessure. Met het WK van 2010 erbij zijn het dus zes eindtoernooien. "Het gaat in de top om kleine details, die kunnen beslissend zijn. En ook gaat het om de chemie van het team."

Assistenten zijn in dat proces ook belangrijk, merkte De Boer tijdens het WK tien jaar geleden. "Bert van Marwijk had als bondscoach de grootste invloed, laat dat duidelijk zijn. Phillip Cocu en ik zorgden voor die details. Hopelijk kan ik dat ook weer meebrengen bij deze groep."

Nieuws

menu