Bondscoach De Boer beleeft bij debuut weinig plezier aan Oranje

Bondscoach De Boer beleeft bij debuut weinig plezier aan Oranje ANP

Het Nederlandse voetbalelftal heeft bij het debuut van Frank de Boer als bondscoach verloren. In de Johan Cruijff Arena van Amsterdam was Mexico te sterk voor Oranje, 1-0. Raúl Jiménez maakte uit een strafschop het doelpunt. Het was de tweede opeenvolgende nederlaag van Nederland, dat eerder in de Nations League thuis verloor van Italië.

Bij het samenstellen van zijn elftal dacht De Boer al vooruit aan de naderende duels met Bosnië en Italië in de Nations League. Om meer zekerheid te hebben dat iedereen dan fit is stelde hij tegen Mexico niet direct zijn beste formatie op. Spelers als Daley Blind, Quincy Promes, Jasper Cillessen en Frenkie de Jong zaten op de bank.

Opvallende namen aan de aftrap waren bijvoorbeeld Teun Koopmeiners en Owen Wijndal. Het duo van AZ debuteerde. In het doel stond met Tim Krul nota bene iemand iemand die bij Norwich City niet eens op het hoogste niveau speelt. Dat was niet meer gebeurd sinds 1998, met de destijds voor Nottingham uitkomende Pierre van Hooijdonk.

Foutjes

Wellicht mede daardoor liep niet alles meteen vlekkeloos voor Oranje. Foutjes van de backs Hans Hateboer en Wijndal leidden tot mogelijkheden voor Raúl Jiménez, die er echter in beide gevallen niet in slaagde Krul te passeren. Voor Mexico, dat speelde met Ajacied Edson Álvarez, was ook Jesús Corona dicht bij een treffer. De voor Porto uitkomende oud-speler van FC Twente schoot rakelings naast.

In het eerste deel was de beste Nederlandse kans voor Steven Berghuis. De Feyenoorder stuitte na een door Ryan Babel en Memphis Depay opgezette aanval op keeper Alfredo Talavera. Babel zelf was even dreigend, na doorkoppen van Depay, maar schoot voorlangs.

Kansen

Meteen na de hervatting haalde De Boer ook zijn centrale verdedigingsduo naar de kant, Virgil van Dijk en Stefan de Vrij. Nathan Aké en Joël Veltman waren de vervangers. Later kwamen ook Calvin Stengs, Luuk de Jong en Marten de Roon in het veld. Quincy Promes deed in de slotminuten nog even mee.

Aké leidde na een uur de treffer van de Mexicanen in. De verdediger van Manchester City trok Jiménez omver en kreeg een strafschop tegen. De aanvaller van Wolverhampton benutte die vervolgens persoonlijk. In de 87e minuut knalde Depay op de lat, in de rebound nadat Talavera een kopbal van Luuk de Jong niet onder controle kreeg.

Nieuws

menu