Bolsward krijgt perfecte winnaar met Groenewegen

Er stond geen wind, maar sprinter en nationaal kampioen Dylan Groenewegen had in Friesland de wind vol in de zeilen. Hij won in Bolsward de eerste etappe van de Eneco Tour.

Dylan Groenewegen is Nacer Bouhanni (links) en Peter Sagan (wit shirt) te snel af bij de finish van de openingsetappe van de Eneco Tour in Bolsward in september 2016. FOTO RUDIE OTTENS

Dylan Groenewegen is Nacer Bouhanni (links) en Peter Sagan (wit shirt) te snel af bij de finish van de openingsetappe van de Eneco Tour in Bolsward in september 2016. FOTO RUDIE OTTENS

Op het bedrijventerrein aan de N359, even buiten Bolsward, is de lounge voor genodigden. Hier is het meet and greet, met spijs en drank in overvloed. De finish ligt letterlijk aan de voeten van politici, sporters en ex-sporters. Voetbalcoach Henk de Jong is voor zijn werkgever FC Groningen aan het netwerken, oud-kaatser Rutmer van der Meer laat zich zien en oud-volleybaltopper Jan Posthuma vermaakt zich opperbest.

Natuurlijk is wielerfanaat en oud-politicus Joop Atsma met echtgenote Tea van de partij. En ook Leontien van Moorsel, viervoudig olympisch kampioen en meervoudig wereldkampioen, is er met echtgenoot Michael Zijlaard. Van Moorsel hoopt dat haar dochter later geen wielrenster wordt. ,,Want ik ben zo bang voor die valpartijen en het is zo’n mooi meisje.’’ Het is de angst van alle ouders van kinderen die wielrennen: valpartijen.

Burgemeester Hayo Apotheker is er terecht trots op dat een van de steden uit zijn gemeente Súdwest-Fryslân dit allemaal weer heeft weten te organiseren. Het is voor het tweede jaar op rij dat de eerste etappe van de Eneco Tour Bolsward aandoet. De profwielrenners zetten Bolsward op de kaart en de stad van de fietselfstedentocht profileert zich opnieuw.

Gezelligheid

Dat was zondag ook al het geval als er massale publieke belangstelling is voor de presentatie van de fietsende wereldtoppers. Gisteren was het in de binnenstad, waar op een megascherm de koers te volgen valt, ook volop gezelligheid. In de vip-lounge kan de koers ook via een groot scherm gevolgd worden.

Pas als de renners tien kilometer voor de finish zijn wordt echt serieus naar de koers gekeken. Dat het op een massasprint uitloopt is vooraf al zo klaar als een klontje. Friesland is zo plat als een dubbeltje en het is nog windstil weer ook. ,,Dit wurdt in feestrit’’, kondigt Pieter Weening vooraf al aan.

Er rijdt snel een groepje van vijf weg, maar de voorsprong van het kwintet blijft voor het peloton steeds overzichtelijk. Het gat wordt nooit groter dan vijf minuten. Op drie kilometer voor de finish worden ze gegrepen. Het is perfect geregisseerd. Het moest een massasprint worden en het wordt een massasprint.

In de chaotische sprint is het geen Marcel Kittel, André Greipel of alleskunner en wereldkampioen Peter Sagan. Het is nationaal kampioen Dylan Groenewegen die iedereen te snel af is. En dat is voor de ploeg van Lotto Jumbo een geweldige opsteker.

In de Ronde van Frankrijk probeerde Groenewegen het ook wel, maar bleef hij toch ver verwijderd van een ritzege. ,,Of het mijn beste sprint ooit is weet ik niet, maar het was heel hectisch’’, zegt hij een uur na zijn winnende sprint. ,,Alle treintjes ontspoorden. Ik kwam ook alleen te zitten, maar heb mijn karretje toen maar aangehaakt bij Orica. Het was een lange en brede weg en dan is het lastig inschatten wanneer je moet aangaan. Het was echt een sprintrit. Je voelde een beetje wind maar niet veel. Bijna alle topsprinters doen mee en dat maakt het speciaal om te winnen.’’

Door de bonificatieseconden wordt de in Amsterdam geboren Groenewegen klassementsleider. De Fransman Nacer Bouhanni wordt tweede en Peter Sagan derde.

Uniek

Tegen half zes verlaat een grote colonne rennersbussen Bolsward en trekt richting Breda waar vandaag een korte tijdrit op het programma staat. De grootste belangstelling van het publiek is na afloop voor de rennersbus van Giant-Alpecin waar Tom Dumoulin inmiddels is uitgegroeid tot een nationale publiekstrekker.

,,Ik woe graach even mei him op de foto, mar hy sei dat hy gau de bus yn moast’’, zegt een jongen even later. Hij kan er nog wel om lachen. Zoals ook de organisatoren in Bolsward reden hebben tot lachen. Het is een mooie najaarsdag, de organisatie verloopt vlekkeloos en er komt een Nederlandse winnaar. En dan winnen we allemaal een beetje.

Het kost anderhalve ton om de start van de eerste etappe mogelijk te maken. Een schijntje in vergelijking met de start van een Touretappe. Gerben Okkinga, een van de organisatoren, noemt het uniek dat Bolsward voor het tweede achtereenvolgende jaar als gastheer mag optreden. Twee jaar achtereen is mooi. ,,Mar it is ek de fraach of dit it oare jier wer moat’’, zegt Okkinga veelbetekenend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Video