Boksvereniging Olympia wankelde maar ging niet ten onder

Om in termen te blijven: Eddy ten Cate hing in de touwen, de handdoek dreigde gegooid te worden. Het leek gedaan met ‘zijn’ boksvereniging Olympia. Maar kijk nu. ,,We zijn van de hel in de hemel beland.”

 Eddy ten Cate, voorzitter-trainer van BV Olympia, poseert trots in het nieuwe onderkomen van de Leeuwarder boksvereniging.

Eddy ten Cate, voorzitter-trainer van BV Olympia, poseert trots in het nieuwe onderkomen van de Leeuwarder boksvereniging. FOTO HENK JAN DIJKS

Als bokser kon Eddy ten Cate altijd wel een stootje hebben. Niet de grootste, wel een taaie. Opgeven kwam niet voor in het woordenboek van de nu 57-jarige Sneker, die het als lichtwelter tot Nederlands kampioen B-klasse bracht.

Nog altijd is Ten Cate, eigenaar van een verzekeringskantoor, strijdbaar tot in zijn kleinste teennagel, maar o, wat is hij de afgelopen jaren als voorzitter-trainer van BV Olympia op de proef gesteld. ,,Nooit, echt nooit, zal ik de kop laten hangen, maar ik zeg je eerlijk dat ik toch wel heb gewankeld.”

Zijn onverzettelijkheid hield hem op de been, alsmede de morele verplichting die hij voelde ten aanzien van Tabe Kooistra. Niet de grondlegger van het in 1972 opgerichte Olympia, maar wel de man die de vereniging in een periode van ruim 35 jaar nationaal en internationaal op de kaart zette, met als ‘uithangbord’ meervoudig nationaal kampioen en prof Reino van der Hoek.

Grote leegte

Kooistra liet in maart 2010, toen hij op 63-jarige leeftijd overleed, op meerdere fronten een grote leegte achter. ,,Natuurlijk in de eerste plaats bij zijn vrouw en kinderen”, aldus Ten Cate. ,,Maar Tabe was ook de drijvende kracht achter niet alleen Olympia, maar ook achter de jaarlijkse hondenshow in Leeuwarden. Door het overlijden van deze prachtige kerel hebben vele mensen knock-out gelegen.”

Ten Cate was door Kooistra voorbereid om diens levenswerk voort te zetten, zowel op bestuurlijk vlak als in de ring, als trainer. De Sneker deed en doet dat met overgave. Dagelijks wordt hij herinnerd aan zijn ‘leermeester’, al was het maar omdat diens markante hoofd met krullen het logo van BV Olympia siert.

,,Je moet niet de fout maken om in het verleden te blijven hangen, maar de herinneringen aan Tabe zijn me ongelooflijk dierbaar. Als trainer gaf hij me het gevoel dat ik de beste bokser van de wereld was. Je wist natuurlijk dat-ie overdreef, maar hij kon je tot het bot motiveren.”

De boksschool van Olympia verhuisde destijds niet, maar kreeg in 2013 wel een nieuw adres: Tabe Kooistraplein 1. Een bijzonder moment voor de familie, de vereniging en Ten Cate, die echter ook de andere kant van de medaille leerde kennen.

Pand zonder toekomst

Zo bleek het gebouw waarin de Olympianen de ring betraden niet meer in de beste staat te verkeren. ,,Dat is zachtjes uitgedrukt”, aldus de voorzitter-trainer. ,,In 2012 kreeg ik een rapport van de gemeente Leeuwarden. Daaruit bleek dat een over twintig jaar uitgesmeerd onderhoudsplan voor het pand neerkwam op 336.000 euro. Exclusief btw. Nou, dat voelt als een kaakslag en een leverstoot tegelijk.”

Ten Cate zag de vereniging met veertig, vijftig leden steeds dieper in de zorgen raken. ,,Al met al hebben we er nog zo’n 40.000 euro ingestoken, maar uiteindelijk was het niet meer te doen. De kachel ging stuk, de dakgoten lekten en de douches hielden ermee op. Afgelopen winter stonden we te trainen bij 4 graden Celsius. Ik was als de dood dat, als ik het licht zou aandoen, ik geëlektrocuteerd zou worden.”

,,We stonden met de rug tegen de muur, er was in dat pand geen toekomst voor ons. Niet voor niets is het vorige maand tegen de vlakte geslagen. Aan het Tabe Kooistraplein staat geen boksschool meer.”

De makkelijkste weg was geweest om te fuseren met Frisia, de andere boksvereniging in Leeuwarden. ,,Ook een geweldige club, laat ik dat duidelijk stellen”, zegt Ten Cate. ,,Maar Frisia en Olympia hebben elk hun eigen identiteit en hun bestaansrecht bewezen. Ze kunnen naast elkaar functioneren. Een fusie staat voor mij gelijk met een fusie tussen Ajax en Feyenoord. Uitgesloten. Dat is ook iets wat Tabe nooit zou hebben gewild. Olympia mocht niet vlak voor het vijftigjarig jubileum, in 2022, ophouden te bestaan.”

Ten Cate hield de Olympianen voor om vol te houden. ,,Ik was murw gebeukt, maar kon dat aan de leden niet laten merken.” Zijn laatste strohalm was een telefoontje met het gemeentehuis, waar hij kon rekenen op de betrokkenheid van de ambtenaren Kor Oosterhuis en Daniël Appeloo. ,,Die mannen zijn goud waard geweest.”

Nieuw paleis

,,Ze zagen dat wij niet wilden opgeven en kwamen met het idee om eens te gaan kijken in de sporthal aan de Van Loonstraat in Huizum-West. Die hal stond al vijf jaar leeg en wordt beheerd door een bedrijf dat leegstand van panden tegengaat. Ik kwam daar en was meteen verkocht. Wát een ruimte, wát een kans! Een prachtige zaal, een kantine, een tribune, vijf kleedkamers en ruimte voor al onze spullen. Al na het eerste gesprek wist ik dat het financieel haalbaar was.”

Ten Cate en Olympia kunnen voor 750 euro per maand terecht in hun ‘nieuwe paleis’. ,,Zo mag je het wel noemen. We zijn van de hel in de hemel beland.”

Tweederde van de maandelijkse huurprijs is een voorschot op de energiekosten. ,,We weten dus nog niet exact hoe dat uitpakt. Maar met de contributie van onze huidige leden komen we een heel eind, waarbij ik ervan uit ga dat we op deze toplocatie weer in ledental gaan stijgen. We willen ook het vrouwenboksen een impuls geven.”

,,Ik draag zelf een financieel steentje bij, waarbij ik gesteund word door de visie van mijn vriend Rob Gerard. We krijgen ook inkomsten uit de kantine en voorts is het aan ons om de mensen in de wijk aan ons te binden. Zij kunnen in de hal terecht voor activiteiten, net als clubs van buiten de wijk die willen zaalvoetballen of iets anders willen organiseren.”

Olympia had het nieuwe onderkomen al officieel in gebruik willen nemen. ,,In maart, precies tien jaar na de dood van Tabe, hadden we het openingsfeest gepland. ‘Fast’ Eddy Smulders, tweevoudig Europees kampioen, zou een clinic verzorgen. Helaas gooide corona roet in het eten. Gelukkig heeft ook onze club 4000 euro steun gekregen en kunnen we vijf maanden later beginnen. Komende week is iedereen welkom.”

Ten Cate wijst trots op de nieuwe boksmatten, het doek om de ring en de bokszakken langs de wand. ,,Er komt ook nog een nieuwe wedstrijd-ring. Ik ben natuurlijk partijdig, maar ik vind dit de mooiste bokslocatie van Nederland.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport