Blessures en corona krijgen Cambuur-middenvelder Robin Maulun niet klein

Zijn thuisland en Franse familie heeft hij al tijden niet meer gezien, hij kreeg corona en kende blessureleed. Maar Robin Maulun hield zich staande in een voor hem bewogen jaar.

Robin Maulun (wijzend) tijdens de training van Cambuur, donderdag.

Robin Maulun (wijzend) tijdens de training van Cambuur, donderdag. Foto Henk Jan Dijks

Déjà-vu. Een toepasselijk woord in een gesprek met een Franse voetballer en toepasselijk gezien de actualiteit. Want als SC Cambuur vanavond wint van Telstar is er een déja-vu in drievoud: net als bij het stilleggen van de competitie bijna een jaar geleden, komt de ploeg dan op 66 punten. Net als toen is ze koploper. En net als toen loopt de voorsprong op de nummer drie al in de dubbele cijfers.

Een goed teken, aldus Robin Maulun. En goed, dat gaat het ook met hem: ,, Oui .” Hoewel? Hij wijst op zijn knie. Beetje last van, klinkt het. Maar zorgen voor de wedstrijd van vandaag tegen Telstar heeft hij niet. ,, Non .” Berustend: ,,Komt wel goed. Alles komt namelijk goed.”

Wijze woorden van Maulun, op wiens leven het coronavirus een grote invloed kreeg. Het begon met de stilgelegde competitie een jaar geleden, waarna eind april duidelijk werd dat hij met Cambuur niet mocht promoveren. Geen prijs, geen feest, geen eredivisie; zoals velen had ook hij er de balen van.

Geen tripje huiswaarts

Ondertussen volgde een lockdown in Nederland en in thuisland Frankrijk. ,,In de zomer heb ik mijn familie nog even kunnen zien. Dat was de laatste keer.” Met een zucht: ,,Lang geleden.” Al snel volgde een tweede coronagolf en steeds strengere maatregelen. Geen tripje huiswaarts dus aan het einde van het jaar: geen kerst, geen oud en nieuw.

,,Maar gelukkig heb ik hier ook nog familie”, zegt hij over die van zijn Friese vriendin. ,,Natuurlijk wil je ook je eigen familie in Frankrijk graag zien, maar het is nu eenmaal niet anders. Even naar het thuisland zit er niet in, zo simpel is het. In Nederland ben ik ook erg happy, dus in die zin mis ik het niet.”

Alsof corona al niet al genoeg invloed op zijn 2020 had gehad, bleek Maulun tot overmaat van ramp zélf rond de feestdagen het virus te hebben opgelopen. Omdat het vermoeden daarvan bij hem al bestond en Cambuur de spelers veel en vaak test, werd dat snel duidelijk. Zo kon besmetting van de rest van de selectie worden voorkomen.

Eenmaal opgeknapt, keerde Maulun enkele weken geleden terug in het elftal waarmee de Leeuwarders na de jaarwisseling hun koppositie met verve hebben verdedigd. De Franse spelmaker strooide met passes, zette de ene na de andere aanval op. Terug op niveau dus. Dat was maar goed ook; de spoeling op de plek van aanvallende middenvelder werd namelijk ineens dun toen Mitchel Paulissen geblesseerd raakte terwijl Ragnar Oratmangoen toen nog niet fit was.

Nimmer zeuren

Die eerste was overigens de ploeggenoot aan wie Maulun eerder dit seizoen als gevolg van blessureleed zijn basisplek verloor. Niet alleen corona, ook ander fysiek leed zat hem dus in de weg. Zeuren deed de Fransman nimmer. ,,De ploeg deed het goed en we hebben allemaal hetzelfde doel dit seizoen. Dus ook als je op de bank zit, steun je elkaar en het team. Zo staan we er allemaal in.”

Privé ging en gaat alles goed: hij is gelukkig met zijn vriendin en heeft een huis gekocht. Voetballend gaat het ook weer prima: bij Cambuur verlengde hij zijn contract tot en met 2023, hij is fit, speelt uitstekend. En het voltooien van de zware taak om met zijn medespelers het kunstje van vorig jaar te herhalen – promotie naar de eredivisie afdwingen én het liefst nog met een titel ook – komt met de week dichterbij.

,,Focus”, waarschuwt Maulun. ,,Die is en blijft nodig. Maar die hebben we en houden we. Telstar verslaan, dat is wat nu telt. En dan de volgende wedstrijd pas weer.” Wie weet komt zodoende dit voorjaar wél de kroon op het sportieve werk: promotie. Gerechtigheid in dat geval? Ditmaal klinkt geen ‘oui’. Maar de veelzeggende Franse glimlach zegt genoeg.

Zelfde basiself

Trainer Henk de Jong laat vermoedelijk tegen Telstar dezelfde elf spelers starten als in de uitoverwinning bij Almere City (0-2). Het betekent dat Ragnar Oratmangoen zijn basisplaats behoudt op het middenveld. Hij verving vorige week Jamie Jacobs. ,,Die is wel weer terug bij de ploeg, maar kan nog niet starten”, aldus De Jong.

Nick Doodeman is er nog niet bij, maar is mogelijk volgende week weer terug. Andere geblesseerden, zoals Mitchel Paulissen en Michael Breij, zijn volgens de trainer zover nog niet.

Vermoedelijke opstelling: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura; Oratmangoen, Hoedemakers, Maulun; Antonia, Mühren, Kallon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur