Spits Bjørn Johnsen vestigt clubrecord bij SC Cambuur: 'Ik heb liever dat Cambuur ook volgend seizoen in de eredivisie speelt'

Bjørn Johnsen wint het kopduel van Jarrad Branthwaite van PSV.

Bjørn Johnsen wint het kopduel van Jarrad Branthwaite van PSV. Foto: ANP/Maurice van Steen

Vier doelpunten in vier opeenvolgende wedstrijden in de eredivisie. Het lukte nog geen enkele Cambuurspeler, behalve Bjørn Johnsen.

De Noors-Amerikaanse spits maakt zich in korte tijd mateloos populair in Leeuwarden. In Eindhoven miste hij tegen PSV eerst een op het oog niet te missen kans, maar een paar seconden later was het wel raak. Uit een hoekschop van Navarone Foor kopte de lange Johnsen binnen.

De aansluitingstreffer, die gaf gelijk geloof in meer. Dat geloof was weg toen Léon Bergsma vervolgens onhandig de bal op zijn hand liet vallen in het eigen zestienmetergebied. Al het harde werk, voor niets. „De PSV-fans hebben 40 minuten lang hun eigen ploeg uit zitten fluiten, door ons. Maar als je dan zelf de kansen niet maakt en doelpunten weggeeft, waar doe je het dan voor?”

Geen houden meer aan

Het was zo’n wedstrijd, Johnsen speelde ze al vaker, waarin van alles te halen valt maar je na afloop op het scorebord kijkt en een 5-2 nederlaag ziet staan. „Tegen grote clubs, in hun stadions, gebeurt dit altijd. Dan is het op een gegeven moment als een trein en valt alles erin. De ene na de andere goal, dan is er geen houden meer aan”, vertelt hij.

Toch is hij blij met het spel van Cambuur. „Zag dit eruit als een ploeg die maar 16 punten heeft? Nee, we spelen fantastisch voetbal soms. Maar het gaat erom dat je kansen afmaakt. Dat je het momentum pakt.”

„We moeten het resultaat veranderen, want goeie wedstrijden spelen zonder resultaat, daar wordt uiteindelijk niemand blij van”, gaat hij verder. Dat hij dan zelf een clubrecord vestigt, maakt hem bijzonder weinig uit. Geen enkele speler scoorde in vier opeenvolgende wedstrijden in de eredivisie voor SC Cambuur.

„Leuk dat ik dat voor elkaar krijg in de eredivisie voor Cambuur, maar ik heb liever dat Cambuur ook volgend seizoen in de eredivisie speelt.”