Bibbers snel terug bij Buitenpost: 'Mar wy wolle langer de striid oangean mei de oare teams'

Het eerste succesje van het seizoen is binnen, maar duidelijk is ook dat Buitenpost nog een hoop werk te verstouwen heeft.

Derguti (rechts) in een stevig duel om de bal.

Derguti (rechts) in een stevig duel om de bal. FOTO DIJKS FOTOGRAFIE/GERARD SPAANS

Vijf goals tegen een derdeklasser klinkt als een logisch resultaat, maar Buitenpost had zaterdag in de eerste voorronde van de landelijke KNVB- beker alle moeite met derdeklasser DWOW. De ploeg uit het Noord-Hollandse Wieringerwerf capituleerde pas na de 2-4 in de 88ste minuut. Daarvoor was het een gelijkwaardig duel.

,,En sjochst noch hieltyd dat wy te maklik goals fuort jouwe”, verzuchtte Rolf Dijk. ,,It sil yn de kompetysje noch wol in slach better moatte om net alle wiken ôfslachte te wurden.” Een doemscenario – slechts 10 punten na 20 wedstrijden en vrijwel zeker degradatie als de competitie wegens corona niet was stilgelegd – zoals dat van vorig seizoen ligt in dat geval op de loer voor de hoofdklasser.

Overleven

,,It sil fansels wer oerlibjen wurde foar ús en dat is ek gjin skande foar in club as Bûtenpost. Mar wy wolle langer de striid oangean mei de oare teams.”

Dijk had verwacht daarbij een belangrijke kracht te zullen zijn, maar tegen DWOW moest de aanvaller genoegen nemen met een plek op de reservebank. De keuze van coach Jasper Bouma tergde hem, want direct na rust schoot Dijk na een individuele actie de 0-2 tegen de touwen, om uiteindelijk met een hattrick van het veld te stappen.

,,Wolst sjen litte datst yn ’e ploech hearst. Ik tink dat ik dat wol dien ha.” De Oerterper had namelijk ook nog een assist in huis voor de 1-3 van Erolind Derguti.

Verbindingsspeler

Derguti sloot dit seizoen aan bij Buitenpost, na vier jaar bij het Groningse Oranje Nassau. ,,Ze wilden me er graag bij hebben en ik kreeg daar een goed gevoel bij”, aldus de oud-speler van Sneek Wit Zwart en Harkemase Boys. ,,Ik krijg hier de kans belangrijk te zijn als verbindingsspeler tussen aanval en middenveld en dat wil ik graag.”

Het voelde ook direct weer goed, merkte Derguti al snel. ,,Het Friese voetbal ligt me beter dan het Groningse, heb ik wel gemerkt. De beleving is net even anders. Ik voel me hier gewoon thuis op het veld. Het is ook een stukje relaxter. Natuurlijk, we willen presteren samen en iedereen gaat er vol voor. Maar er is ook ruimte voor ontspanning en de sfeer in de groep is super. Geen gedoe.”

Dat is ook de reden dat Dijk al aan zijn vierde seizoen bij de Blauwkes begint. In de jaren daarvoor wisselde hij nog wel eens van team, al dan niet noodgedwongen. ,,Dit is in echte Fryske club, ik fiel my hjir thús. En wy hawwe in hecht team, ek al binne der ferskate jongens fuortgien en oaren by kaam. Wy hawwe in protte wille, mar stypje elkoar ek.”

Onrust

Niettemin viel de keuze van een aantal ploeggenoten van vorig seizoen hem wel tegen. ,,Der binne jonges fuortgien dy’t tasein hiene dat se bliuwe soenen. Dat foel my wol ôf moat ik sizze.” In de breedte leverde Buitenpost daarmee in, vreest Dijk. ,,Mar der stiet no wol in groep dy’t der fol foar giet. It is saak om al yn it begjin wat mear punten te sprokkeljen.”

Derguti zag zaterdag de onzekerheid van het vorige seizoen geregeld terugkeren. ,,Zeker na die tegengoals zie je wat onrust. Slechte balbehandelingen, jongens die de bal liever even niet hebben. Het zit nog wel in het hoofd. Maar ze hebben er samen ook voor gekozen hoofdklasser te blijven, dus ergens hebben ze daaruit ook energie gehaald.”

Begin oktober komt hoofdklasser Capelle naar Buitenpost. Dijk ziet wel kansen voor zijn ploeg. ,,Sy moatte op in tiisdei hielendal fanút Rotterdam nei ús ta. Dat is gjin ‘pretje’, hielendal net met in mûlekapke op. Wy moatte der gewoan fol foar gean, al is ek de start fan ’e kompetysje fansels hiel wichtich. Mar it soe dochs geweldich wêze as wy trochkomme en dêrnei yn it haadtoernoai in moaie profclub lotsje?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport