Bewierookte Andries Noppert speelt bij Oranje net als bij SC Heerenveen: 'Alleen dan in een ander jasje'

Andries Noppert brengt redding namens het Nederlands elftal tegen Senegal. FOTO AFP

Andries Noppert won met Oranje van Senegal (2-0), incasseerde dus geen tegentreffer en kwam geen moment in de problemen. ,,Hier droom je van”, zei de doelman van SC Heerenveen.

Hij kreeg na afloop van het gewonnen duel met Senegal lovende kritieken, van onder anderen analisten Marco van Basten en Pierre van Hooijdonk. Niet alleen om zijn reddingen en betrouwbare uitstraling tijdens zijn debuut voor Oranje, maar ook omdat hij de NOS vervolgens broodnuchter te woord stond.

,,Als klein jongetje droom je hiervan”, zei Noppert. ,,Ik had nooit gedacht dat Oranje mogelijk was voor mij. Maar als het onder één bondscoach kan gebeuren, dan is het wel onder Louis van Gaal. We lijken, denk ik, veel op elkaar. We hebben dezelfde humor en denken over vrij veel dingen hetzelfde. Maar uiteindelijk moet je het op het veld laten zien. Dit was een goed begin van het WK.”

,,Ik heb een goede klik met hem”, reageerde Van Gaal. ,,Andries is een ontwapenende jongen. Hij is vrij direct, kan iets zeggen met een lach. Hij heeft een paar kanten van mijn persoonlijkheid. Tijdens de wedstrijd heeft hij geen fout gemaakt. Het was een goede keuze om hem op te stellen, denk ik.”

Gezonde wedstrijdspanning

De 28-jarige Jouster kreeg donderdag voor het eerst het idee dat hij in de basis kon starten bij Oranje. ,,We speelden een partijspel, acht tegen acht, waarbij ik bij veel basisspelers in het team zat. Een dag later hoorde ik van de bondscoach en keeperstrainer Frans Hoek dat ik ging spelen tegen Senegal.”

Gezonde wedstrijdspanning? Ja, erkende Noppert, die had hij wel. ,,Hoe meer zo’n wedstrijd dichterbij komt, hoe meer spanning je voelt. Dat is ook mooi. Maar uiteindelijk gaat het erom dat ik hier net zo speel als bij SC Heerenveen. Alleen heb ik bij het Nederlands elftal een ander jasje aan.”

Wereldkampioen als ambitie

,,We lopen in Nederland allemaal te zeiken dat we geen goede keepers hebben”, vervolgde Noppert. ,,Alleen moet je jonge spelers ook de kans geven. Nu ben ik iets ouder (28, red.) maar ook voor mij geldt dat je een coach moet hebben die het aandurft met je. Ik probeer mijn rol hier zo goed mogelijk in te vullen.”

Noppert zag ook dat Oranje het lange tijd lastig had met Senegal. ,,We voetbalden niet goed, maar je moet altijd geloof houden. En dan is het knap als je toch een manier vindt om deze wedstrijd te winnen. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. We willen wereldkampioen worden. Anders hoef je volgens mij ook niet mee te doen.”

Nieuws

menu