Bertens voelde kort na Wimbledon dat Tokio haar afscheid zou zijn

Bertens voelde kort na Wimbledon dat Tokio haar afscheid zou zijn ANP

Kiki Bertens wist al vrij gauw na Wimbledon dat ze al op de Olympische Spelen afscheid zou nemen van de tennissport. Half juni maakte Bertens (29) al bekend dat ze bezig is aan het laatste seizoen van haar carrière, maar ze liet nog open wanneer ze definitief haar rackets op zou bergen.

"Het is een beetje een combinatie van factoren. Het grasseizoen was niet heel fijn voor mijn lichaam en daarom is het lastig om 100 procent te zijn elke dag. Ten tweede is het lastig om het trainen nog op te brengen", zei Bertens na een trainingssessie op het Ariake Tennis Park, met Demi Schuurs en twee Chinese speelsters.

"Ik heb na Wimbledon een paar dagen vrij genomen en wilde afwachten hoe het zou zijn als ik weer de trainingsbaan op zou stappen. Maar dat lukt gewoon niet meer en na drie of vier dagen merkte ik dat ik mentaal en fysiek niet fris was. Dan moet je eerlijk zijn, concluderen dat het beter is nu te stoppen en het op een goede en leuke manier afsluiten. Het moet geen strijd met jezelf worden."

Openingsceremonie

Ondanks dat het Bertens' laatste toernooi wordt, benadert ze het toernooi niet anders dan de honderden evenementen waaraan ze al heeft deelgenomen. "Ik wil het wel serieus nemen. We zijn hier wel op een missie, of om te presteren, om het zomaar te zeggen. Dus ik probeer de uren wel zo goed mogelijk in te vullen. En dan zien we over paar dagen wel waartoe het leidt."

Bertens bezoekt vrijdag de openingsceremonie voor de Spelen, ondanks dat ze dit weekend al in actie moet komen. "Ik heb Rio meegemaakt en het is heel erg anders, dat kan iedereen beamen. Je krijgt nu de olympische kriebels wat minder, maar misschien komen die morgen wat meer." Bertens en de andere tennissers verblijven vanwege de beperkte capaciteit niet in het olympische atletendorp, maar in een hotel.

Droomeinde

Bertens hoopt haar loopbaan na een aantal moeizame maanden op een waardige manier af te kunnen sluiten. Ze komt in actie in het enkelspel, maar maakt ook haar opwachting in het dubbelspel (met Schuurs) en gemengd dubbelspel. Bertens: "De Spelen zijn voor Demi altijd een droom geweest. En voor mij kan het een droomeinde worden."

De vier Nederlandse tennissers in Tokio hebben nog altijd niet uitgemaakt met welke koppels ze in actie komen in het gemengd dubbelspel; Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer doen mee bij de mannen. De inschrijving sluit begin volgende week.

In de eerste ronde van het enkelspel neemt Bertens, de nummer 21 van de wereld, het op tegen de Tsjechische Marketa Vondrousova. Op de Spelen van Rio de Janeiro verloor ze in de eerste ronde van de Italiaanse Sara Errani.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport