Bergsma aan goede kant, Talsma mist WK nipt: 'Dy trije hûnderdsten binne wol hiel soer'

Achter de ongenaakbare winnaar Patrick Roest vochten de Friese schaatsers een titanenstrijd uit om de resterende WK-plekken. Sven Kramer pakte het tweede startbewijs en Jorrit Bergsma stond net aan de goede kant voor ticket nummer drie. Marwin Talsma daarentegen aan de verkeerde kant.

Weer een persoonlijk record, voor het eerst op eigen kracht geplaatst voor de World Cup. En toch knaagde er na de 5 kilometer iets aan het gemoed van Marwin Talsma. ,,Dy trije hûnderdsten binne wol hiel soer’’, zei de Grouster.

Die 0,03 seconde was het verschil tussen de derde en vierde plaats bij het WK kwalificatietoernooi in Thialf. Talsma klokte 6.13,85, Bergsma 6.13,82. ,,Mar ik bin echt hiel bliid mei it ticket foar de wrâldbekers’’, zei Talsma.

Wachtkamer voor Bergsma

Voor Jorrit Bergsma was de opluchting groot, al zit hij nog wel in de wachtkamer voor het WK. Patrick Roest werd vorig seizoen gediskwalificeerd op de 5 kilometer omdat hij zijn armbandje was vergeten, waardoor Nederland in de World Cups het derde startbewijs nog moet veiligstellen.

,,It wie kantsjeboard’’, erkende Bergsma. ,,Mar gelokkich sit ik oan it goeie kantsje.’’ In de laatste ronde maakte de Boarnster een mispeer, waardoor hij de nodige snelheid verloor. ,,Gelokkich is it earste ticket binnen.’’

Sven Kramer (6.12,57) werd achter Roest, die met 6.08,21 een nieuw baanrecord reed, tweede. Hij kende een rare rit. Het eerste deel ging niet snel genoeg. Hij rekende te veel op een gevecht met Marwin Talsma. ,,Miskien wie dat nei hiel handich. Ik hie him earder yn de race ferwachte. Ik wie mear mei myn tsjinstanner dwaande dan mei de eintiid.’’’

Blik vooruit

Het liep goed af. Kramer plaatste op tijd zijn versnelling. Het verschil met de winnaar was wel ruim vier seconden. ,,Dat is foar 2020 prima’’, grapte hij.

Kramer vindt het reëel om te denken dat het gat overbrugbaar is richting de Winterspelen van 2022. ,,Ik mis op dit stuit noch de finesse, lef en fertrouen. Ik ha noch wat tiid nedich. As ik de druk der fol opsette kin, geane minsken ek foutsjes meitsje.’’

Nieuws

menu