Berber Vonk wint eerste echte marathon van skeelerseizoen

Berber Vonk wint de derde marathon in het zonnige Eibergen. Achter haar Beau Wagemaker. Foto Neeke Smit

Berber Vonk begint het skeelerseizoen steeds meer naar haar hand te zetten. De 24-jarige Heerenveense won zaterdag de eerste volledige marathon van dit jaar, die in Eibergen.

In het vierde inlineskateweekeinde van het seizoen toonde Vonk zich de sterkste na 42 kilometer. In de marathons van Rotterdam en Medemblik waren de wedstrijden ingekort vanwege harde regenval en een overvol programma. In die marathons werd Vonk respectievelijke zevende en tweede.

In het Gelderse dorp was er sprake van een harde wedstrijd. Fleur Veen, net als Vonk lid van het Talent Team Noord, deed er alles aan om uit de greep van het peloton te blijven, maar haar poging met Ineke Dedden en Beau Wagemaker, bleek uiteindelijk vergeefse moeite.

‘Wachten, wachten’

Halverwege had de aanvalsactie van Vonk (met Wagemaker, Elsemieke van Maaren en Berit Gunderson) meer succes. Het viertal lapte het peloton weliswaar net niet, maar de voorsprong was groot genoeg om het onderling in een sprint te beslechten. Vonk bleek daarin net iets rapper dan Van Maaren, die de eerste marathon van dit jaar nog had gewonnen.

,,Ik wilde niet te vroeg op kop’’, liet Vonk na afloop optekenen. ,,Ik dacht alleen maar: wachten, wachten. Pas halverwege het laatste rechte stuk zette ik mijn sprint in en dat bleek achteraf het goede moment te zijn.” Het was dus Vonks eerste zege op de langste afstand dit prille seizoen. ,,Een wedstrijd winnen doet wel wat met het vertrouwen en de motivatie voor de volgende wedstrijden.’’

Bij de mannen zegevierde Bart Hoolwerf (Jumbo-Visma). Komend weekeinde is er wederom in Gelderland een marathon georganiseerd, nu in Brakel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport