Bekende sporters in campagne voor rookvrije sport

Bekende sporters in campagne voor rookvrije sport ANP

Bekende sporters als Lieke Martens, Richard Krajicek, Nelli Cooman, Bart Brentjens en Sjaak Swart doen mee aan een campagne van het NOC*NSF waarin wordt gepleit voor een rookvrije sport. Het is de bedoeling dat vanaf 2025 in Nederland nergens meer wordt gerookt in sportomgevingen. De sportbonden, het ministerie van VWS en sportkoepel NOC*NSF hebben dat enkele jaren geleden vastgelegd in het Nationaal Preventieakkoord.

Oud-topvoetballer Swart opent het campagnefilmpje. "Vroeger was het heel normaal", zegt de 83-jarige 'Mister Ajax'. "Roken op de club", vult voormalig topatlete Cooman aan. "Je wist niet beter", aldus olympisch mountainbikekampioen Brentjens. "Totdat we wisten hoe slecht het voor je is", zeggen Wimbledonkampioen Krajicek en olympisch kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden. "Sport en roken, dat gaat niet samen", aldus oud-volleyballer Bas van de Goor en rolstoeltennisster Esther Vergeer. "Daarom wordt de sport rookvrij", zeggen atleet Liemarvin Bonevacia en voetbalster Martens. "En dat is goed", aldus de jonge skateboardster Keet Oldenbeuving, die vorig jaar de Nederlandse vlag droeg bij de openingsceremonie van de Spelen in Tokio. "Want zo beschermen we onze nieuwe generatie sporters", zeggen softbalster Reganied Franka en de zwangere oud-schaatsster Annette Gerritsen, met haar handen op haar buik.

"De sport wordt rookvrij, wen er maar aan", zeggen kinderen aan het einde van het filmpje. Sportverenigingen kunnen zich laten registeren als 'rookvrij' en dat via bordjes op hun complex laten zien aan hun leden.

"Roken en sport gaan simpelweg niet samen", aldus algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. "Ruim 4 miljoen mensen in Nederland zijn lid van een sportclub. Doel is om iedereen prettig te kunnen laten sporten in een rookvrije omgeving. Dat voorkomt meeroken en het verkleint de kans dat jongeren gaan roken."

Nieuws

menu