Bedaard

Toeval of niet, maar eind vorige week verschenen er twee interessante turndocumentaires op het betaal tv-kanaal Videoland. Eentje over Epke Zonderland, de ander over de tweeling Sanne en Lieke Wevers.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Die docu’s waren gemaakt met als uitgangspunt plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokio, deze zomer. Dat de coronapandemie voor uitstel en misschien wel afstel zorgt, konden de makers ook niet weten. Het maakt het verhaal over deze sporthelden niet minder interessant.

Dat de turnsport sinds vorige week in een heel ander daglicht staat, is voor de makers helemaal een gruwel. Vandaar ook dat de uitzending over de zusjes begint met de tekst dat de docu op 20 mei is afgerond, ver voordat het olympisch programma van de vrouwen is stopgezet. Dat gebeurde immers pas vorige week, een paar dagen voor de première op Videoland, in de week dat enkele oud-turnsters hun gruwelijke ervaringen uit de tijd dat ze aan de top stonden met de buitenwereld deelden.

Toch kijk je nu met andere ogen naar het relaas van Sanne en Lieke nu hun verhaal is ingehaald door de actualiteit. In die docu komt vader Vincent veel aan het woord. Hij doet het duidelijk anders dan vroeger, iets dat hij vorige week al emotioneel aan de NOS vertelde. De tijd van mentale marteling is voorbij, wordt in De Gouden Zusjes bevestigd.

Neem bijvoorbeeld de twijfel bij Lieke. Die probeert weer in topvorm te komen. ,,Probeer dit eens’’, instrueert vader Wevers zijn dochter tijdens een doordeweekse training in Heerenveen. ,,Zet hem met rechts in en dan met links erbij.’’

Lieke: ,,Dat durf ik echt niet.’’

Wevers senior, bedaard: ,,Waarom niet? Probeer het uit.’’

Zijn dochters zweren bij de aanpak van hun vader. Wat verder duidelijk wordt in die turndocu’s is de ongelooflijke liefde voor de sport, bij iedereen.

Alleen om die reden zou het wijs zijn van Wevers senior met zijn vroegere turnsters in gesprek te gaan, hen aan te horen, nederig en oprecht z’n excuses te maken voor de psychische vernederingen van vroeger en daarna alle energie aanwenden nog een keertje te vlammen op de Olympische Spelen.

Iedereen verdient een tweede kans, Wevers ook.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column